Home

Achtergrond 307 x bekeken 14 reacties

Boze boeren lozen melk in weiland

Boze boeren hebben vanmiddag op een weiland in Monnickendam ongeveer 100.000 liter melk geloosd.

Ze deden dit uit protest tegen de lage melkprijzen. De boeren roepen de politiek op om daar iets tegen te doen. Ongeveer 25 trekkers en gierwagens reden onder een toeziend oog van de politie de melk uit, zei een van de actieleiders vrijdag. Hij sprak van "een noodkreet''. De boeren eisen dat de Europese Unie de boeren een productieverlaging oplegt, zodat de prijzen kunnen stijgen. Nu levert een liter nog maar 20 cent op, terwijl de melkveehouders naar eigen zeggen een prijs van 40 cent nodig hebben.

Eerder deze week blokkeerden boze boeren al een distributiecentrum van supermarktketen C1000 in Woerden. Volgende week gaan de acties waarschijnlijk door. De boerenorganisatie Dutch Dairymen Board wil maandag net over de Duitse grens samen met Duitse boeren miljoenen liters melk over een perceel van minimaal 25 hectare uitstrooien.

De boeren zeggen de melk niet te dumpen. "We maken er geen rommeltje van. De trekkers zijn vandaag ook ver genoeg van de sloot gebleven. Melk is een goede meststof. Volgende week zal het gras er helemaal blauw uitzien'', aldus actievoerder Jaap Majoor. Volgens hem worden de boeren gedwongen tot noodgrepen. "Ik heb de burgerlijke stand beloofd mijn vrouw en kinderen te onderhouden. Dat lukt nu niet meer. Dat geeft een heel naar gevoel.''

De Dutch Dairymen Board zegt zo'n vierduizend melkveehouders te vertegenwoordigen, die 30 procent van de melkproductie voor hun rekening nemen. In andere Europese landen hebben boeren ook melk over weilanden uitgereden. De grootste actie was woensdag in België, toen zo'n 4 miljoen liter uit gierwagens stroomde.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Adje maar laten verhongeren

 • no-profile-image

  melkboertje

  he slinger piet de supermarkt verdien min. 35 procent aan de melk wat lul je dan op cola zit 6 proc. en jij zit toch in de middel of no weer in oost duitsland het word tijd dat je weer onder de mensen komt want ik zie je veel te veel zeuren hiet op het agd

 • no-profile-image

  Ben vanhooidonk

  vind dat de boeren hun verstand moeten gebruiken en eens hun grote dikke nekken intrekken.
  een jaar geleden moest qouta weg en vrij iederen veel melken ,melkprijs was supper hoog .nu de melk 20 cent staat wil men inkrimpen.en de schuld aan europa geven het zijn de boeren zelf die schuld hebben en de melkprijs zal nog lager moeten gaan tot de zotten sneuvelen die dit zo nu hebben laten komen .

 • no-profile-image

  boeruh

  tjah het hoort niet op het land maar dat is toch ook de bedoeling. Daarom gooi je het nu op het land omdat je er anders niks voor krijgt. Wie niet betalaalt krijgt ook niks.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Gert. DR, denkt u dat het allemaal de schuld van de Supermarkten is??? Waar te veel van is, wordt al poeder van gemaakt! Alleen schaarse produkten kunnen duurder verkocht worden!.

 • no-profile-image

  melkboer

  Erg beschamend vind ik deze actie en ook een beetje een dom verhaal eromheen.
  Ze zijn dus 40 cent nodig om uit de kosten te komen en hebben nu een melkprijs van 20 cent?
  Tja waar lever je dan aan, ik kan me voorstellen dat DOC boeren het zwaar hebben hoewel velen er met hun volle verstand voorheen graag naar toe wilden!!!
  Maar het overgrote deel zal toch aan een cooperatie leveren die pak em beet nu toch weer 27 á 28 cent uitbetaald en die prijs gaat de komende tijd weer stijgen.
  Als je 40 cent nodig bent om uit de kosten te komen dan DOE JE TOCH IETS NIET GOED!.
  En dan beuren jullie als dat gebeurt dat geld dan komt er wederom vraaguitval en hup dan daalt de prijs weer.
  Ga aan je kostprijs werken want kennelijk hebben veel collega's van u die toch beter in de hand

 • no-profile-image

  gert

  @koetje boe,het probleem is dat de boer met een product zit dat niet lang houdbaar is,de supers weten dat en kunnen dan rustig gaan achteroverleunen tijdens de onderhandelingen,de supers willen alles voor de laagste prijs,dan is het tijdstip gekomen dat de boer net zo goed de melk kan weggooien,dat doet hij met pijn in het hart

 • no-profile-image

  d.o.k.t.er gezond

  de boerenmelk uitbetaalprijzen zijn te laag.
  De zuivelindustrie houdt de producenten binnen door uittreedgeld te heffen als een leverancier wil vertrekken(of minimaal uit coulance nog verplicht een half jaar door te leveren ;op uitspraak van het gerecht.
  Vervolgens krijgt de zuivelindustrie alle leveranciers via een COS contract ieder jaar voor een jaar verlenging automatisch weer vast binnen.
  De vrijwilligheid van de melkveehouder in deze is ver te zoeken.
  Als dit allemaal jaarlijks achter de rug is en de eerste en 7e melkgeldafrekening wordt veel te laag uitbetaald ;dan zou het al wel heel en heel gek zijn als geen enkele melkveehouder van zich zou laten horen!.

 • no-profile-image

  koetje boe

  te gek voor woorden, ga in harde onderhandelingen met de grootgrutters, verkoop de produkten niet voor een appel en een ei, want deze grootgrutters en de supermarkten hebben het geld van ons als koetje boe in de zak, en zich maar vetmesten.
  melk is voedsel dat hoort niet op het land.

 • no-profile-image

  adje

  geen toeslagrechten uitkeren aan die schooiers.

 • no-profile-image

  henk

  Is dat Adje van Paul de Leeuw ,die zoveel subsidie kreeg voor zijn Theater ? daar is ook veel om te doen geweest

 • no-profile-image

  arend

  Adje zal wel zoon SP ambtenaartje zijn die met een gesubsudieert melkerdbaantje over de rug van de belasting betaler leeft...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Ben Vanhooidonk,uit Antwerpen.Wat u geschreven hebt is de Waarheid!!!.. Meneer Melkboertje, Ov,ik vind u een smalspoor intelectueel. U bent een beetje kortzichtig en slechts eenzijdig ge informeerd.Mag ik u adviseren te onderzoeken,wat de melkveredelaars voor de Boter,Kaas en Melkpoeder ontvangen!!! Dan begrijpt u waarom de melkproducenten een lage prijs voor de melk ontvangen! Zoals u weet gaat minder dan 1/3 van de Nederlandse melk in versproducten,alleen dat komt grotendeels in de Supermarkt! De rest moet ge exporteerd worden!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Gert, helemaal niet mee eens, kijk maar eens naar het varkensvlees is lang houdbaar maar wel een overschot daarvan het gevolg goedkoop , eieren kort houdbaar met een klein aanbod het gevolg duur het moraal van het verhaal is als er van een product teveel is dan word dit uitgespeeld door de retail met als gevolg slechte prijzen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.