Home

Achtergrond 1 reactie

Boter duurder dan vorig jaar

De zuivelprijzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen. De animo voor interventie is daardoor verdwenen. Boter en weipoeder zijn intussen zelfs boven het prijsniveau van vorig jaar getild. Vol en mager melkpoeder blijven nog achter bij de 2008-prijzen.

Er zit op dit moment minder boter in de particuliere opslag dan vorig jaar; 127.000 om 151.000 ton. Bovendien is er veel vraag naar room en dat heeft een positief effect op de boterprijs. Dit heeft er toe geleid dat de boterprijs in vier maanden tijd van €219 tot €255 per 100 kg is gestegen (zie grafiek 1).

Voor melkpoeder is de situatie iets anders. Dit heeft met de moeizame kaasafzet te maken. Melk wordt hierdoor sneller verpoederd en dat zorgt voor extra productie van vol en vooral mager melkpoeder. Bovendien zit er al veel mager melkpoeder in opslag, liefst 277.000 ton.
Dit uit zich in de prijs. Mager melkpoeder werd weliswaar €17 per 100 kg (zie grafiek 2) duurder, maar de prijsstijging was veel minder groot dan bij de andere zuivelproducten.

De extra productie en forse hoeveelheid poeder in opslag zetten een rem op de prijsstijging, want de mondiale vraag trekt wél aan. Dit werd onlangs weer duidelijk op de laatste internetveilingen van Fonterra. Daar stegen de poederprijzen. Afnemers signaleren meer vraag en durven hun voorraden te vergroten.

Op termijn ziet het er, vooral voor boter, beter uit. Toch zijn de prijsverschillen met 2007 nog steeds extreem groot. Toen piekten boter en poeders in augustus en in september.

Maar een echte prijsstijging hangt vooral van de aantrekkende wereldeconomie af. Bovendien speelt de relatief dure euro Europa momenteel niet in de kaart.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick Rietveld

  vraagje: is er ook zo'n grafiek van prijshistorie van Boerenkaas beschikbaar? (zoals wel beschibaar is van boter, meipoeder en melkpoeder)

  zo ja, zou u mij die kunnen doormailen??
  mvrgr,
  Patrick

Of registreer je om te kunnen reageren.