Home

Achtergrond 139 x bekeken 1 reactie

Boerenbonden verbolgen over boycotactie Gaia

De Belgische Boerenbond en het Algemeen Boerensyndycaat (ABS) reageren verbouwereerd op de oproep van dierenrechtenorganisatie Gaia om varkensvlees te boycotten.

Beide organisaties zeggen steeds actief te hebben meegewerkt om tot een duurzame oplossing te komen voor de onverdoofde biggencastratie. "Dat Gaia te midden van de huidige crisis oproept om geen varkensvlees meer te eten, is een slag onder de gordel", stellen zij.

In januari 2007 nam toenmalig minister-president Yves Leterme het initiatief om alle betrokken partijen in het castratiedossier rond de tafel te brengen. Dit overleg mondde in oktober 2008 uit in een intentieverklaring voor een duurzame aanpak van onverdoofd biggencastratie. Producenten, vleesverwerkers, distributie en Gaia tekenden. Zowel Boerenbond als ABS stellen dat zij zich steeds constructief hebben opgesteld.

"Onze organisatie trok zelfs 150.000 euro uit om een grootschalig onderzoek mee te financieren", stelt Boerenbond. Op 20 bedrijven worden alternatieven in de praktijk gestest. "Het onderzoek houdt rekening met economische, ecologische en sociale aspecten. Als overgangsmaatregel hebben wij de overheid gevraagd om pijnstillers toe te laten".

Volgens Gaia is er met het vaccin Improvac een volwaardig alternatief voorhanden. Volgens de bonden is er voor immunocastratie geen afzetmark. "Het geld dat Gaia spendeert aan zulke campagnes zou het beter investeren in verder onderzoek naar nieuwe technieken", meent ABS.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan vanhumbeeck

    castratie is vooral een probleem voor de vleesindustrie.
    Moesten beren morgen even veel betaald worden als bargen door de vleeshandel dan zouden er nog weinig biggen gecastreerd worden.
    De vleesindustrie weigert te testen op beregeur. Zij zijn van mening dat de oplossing door de boeren moet gedragen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.