Home

Achtergrond

'Boer verliest vertrouwen in voer'

Het vertrouwen van veehouders in de kwaliteit en samenstelling van het veevoer is afgenomen.

Dat zei beleidsspecialist diervoeders Henk Boelrijk van LTO Nederland tijdens een symposium over de nieuwe verordening Etikettering diervoeders.

Veehouders hebben volgens Boelrijk niet zo veel interesse in deze nieuwe verordening die een aantal zaken rond etikettering en definiëring van voedermiddelen regelt. Zij vinden het veel belangrijker dat er werk wordt gemaakt van een goed voederwaarde waarderingsstelsel en het onderzoek naar de voederbehoefte en voerbenutting van de productiediere. "Nederland heeft op dat punt altijd een voorsprong gehad, maar die voorsprong dreigen we te verliezen", waarschuwt hij.

LTO heeft daarom in het Productschap Diervoeders gepleit voor hernieuwd onderzoek naar de waarde van verschillende voedermiddelen.
De organsiatie steunt ook initiatieven voor een herinvoering van private voederwaardecontroles. Boelrijk denkt niet zo zeer aan een herinvoering van de CLO-of ACV-controles, zoals die vroeger functioneerden. "We zien vooral ook een rol weggelegd voor instituten als het Centraal Veevoederbureau, de Schothorst en de Wageningen Universiteit. Zij zullen ook het voortouw moeten nemen om voldoende wetenschappelijk en praktisch gericht onderzoek te doen." Eerder liet ook de Nederlandse Vakbond Varkenshouders zich in dezelfde richting uit.

Boelrijk wijst verder nog op de problemen die er echt toe doen, zoals de nultolerantie voor transgene producten en de toelating van dierlijk eiwit in varkens- en pluimveevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.