Home

Achtergrond 214 x bekeken

Bloemenmarkt stabiliseert, maar augustus slechte maand

De problemen zijn voor bloemenveiling FloraHolland en haar 6000 leden nog lang niet voorbij, maar voorzichtig stabiliseert de markt.

Dat stelt algemeen directeur Timo Huges. De omzet is niettemin in augustus met 7 procent gedaald ten opzichte van 2008.

De cijfers zijn dit jaar somber. De omzet daalde in juli met 4,5 procent en in de eerste vier maanden met 8 procent. De omzet steeg alleen licht in juni. Volgens Huges staan de telers die de coöperatie bezitten dan ook onder toenemende druk, al valt het aantal faillissementen mee.

Wel ziet Huges enige hoop. Zo is de export de afgelopen maand met 'slechts' 3 procent afgenomen. "We glijden niet verder weg, maar het is op dit moment allemaal erg weerbarstig". aldus de directeur over 6 vestigingen in onder meer Aalsmeer en Naaldwijk.

In mei verklaarde Huges nog rekening te houden met een omzetdaling van 10 procent voor het hele jaar. Een doemscenario met honderden stoppers bleef uit. Er zijn zelfs minder leden gestopt dan in 2008. Van bijstellen is wat Huges betreft nog geen sprake. Voor nieuwe prognoses vindt de topman het economische herstel nog te broos.

Huges zet ook bezuinigingsplannen door. Door een efficiëntere logistiek en virtualisering van het veilproces moeten de kosten structureel met 6 procent dalen. Daarnaast zijn korte termijnplannen in de ijskast gezet waardoor 14 miljoen wordt bespaard.

Huges denkt dat de overheid meer kan doen om met name de export weer op gang te helpen. De exporteurs slagen er nauwelijks in exportkredietverzekeringen af te sluiten voor markten als Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.