Home

Achtergrond 2 reacties

Bloembollenhandel anders focussen op de markt

“Keuzes maken en samenwerken”. Dat is de kern van de boodschap die voortkomt uit het structuuronderzoek dat bureau Berenschot heeft uitgevoerd in opdracht van de handelsbond Anthos.

De Nederlandse handelsbedrijven in bloembollen domineren met een exportwaarden van bijna 600 miljoen euro de wereldmarkt en door het aansprekende assortiment en de diepgaande kennis van bollen en het gebruik er van, is die voorsprong moeilijk in te lopen door andere landen. En toch gaat het niet zo goed met die handel.

Na jarenlang een gezonde groei ondervonden te hebben, is deze groei dit jaar omgeslagen in een daling van maar liefst 10 procent in vergelijking met 2008. Op vrijwel alle afzetmarkten is een daling te zien en de prijzen staan structureel onder druk, mede vanwege de ontwikkelingen door de recessie in de wereldeconomie en niet op de laatste plaats ook door valuta ontwikkelingen.

In opdracht van Anthos heeft bureau Berenschot onderzocht of en op welke wijze de positie van de Nederlandse bloembollenexporteur structureel kan worden versterkt. In het rapport worden diverse bedrijfsmodellen gepresenteerd die zijn gericht op verschillende marktsegmenten en worden de mogelijkheden voor de ondernemingen om hun rendement te verbeteren op een praktische manier beschreven.

De modellen geven onder andere aan welke mogelijkheden er zijn door schaalvergroting, nieuwe ketenconcepten en het versterken van de professionaliteit. Samenwerking tussen de handelsbedrijven, maar ook met de teelt en bemiddeling is één van de sleutels voor het versterken van de positie.

Het rapport van Berenschot is inmiddels openbaar en zal ongetwijfeld ook binnen de gelederen van de teelt en bemiddeling worden besproken en op z’n mogelijkheden worden bekeken. Met het onderzoek heeft Anthos in elk geval een aanzet gegeven om te weren aan nieuwe groei en zal de bond in de komende maanden de bedrijven stimuleren om in actie te komen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    frans willemse

    Het principe "Een ander het verlies niet gunnen" dat in de genen van het bloembollenvak (kwekers en exporteurs) zit ingebakken, kan door Berenschot niet ongedaan worden gemaakt.

  • no-profile-image

    henkvankraats

    Waar kan ik dit rapport inzien / verkrijgen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.