Home

Achtergrond 15 reacties

Bijna kwart melkveehouders voor melkstaking

Een kleine kwart van de Nederlandse melkveehouders (23,5 procent) is bereid om mee te doen aan een melkstaking om betere prijzen en een ander beleid af te dwingen.

Dat blijkt uit de enquête die de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) hebben laten houden.

Zo’n 20.000 melkveehouders kregen een enquêteformulier toegestuurd. Ruim 10 procent daarvan nam de moeite om het formulier in te vullen en terug te sturen, zo maakte DDB-voorzitter Sieta van Keimpema vanavond bekend op een drukbezochte bijeenkomst (zo’n 200 boeren) in de Utrechtse veemarkt.

De helft van de respondenten – dus zo’n 1.000 boeren – sprak zich uit tegen een melkstaking als actiemiddel. Ruim een kwart twijfelt over deelname.

Uit de enquête bleek wel dat, bij alle twijfel over noodzaak en nut van een melkstaking, bijna 65 procent van de melkveehouders ontevreden is over het huidige zuivelbeleid en vindt dat de zaken anders moeten worden geregeld. Meer dan 55 procent van de boeren vindt dat de oorzaak van de huidige problemen vooral is gelegen in het te grote aanbod van melk op de markt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie

  @boerjan, houd er niet van om "gedekt"te worden, doe het liever zelf

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  23% is bereid te staken. 65%is ontevreden met het zuivelbeleid,(politiek en standorganisatie's). 55% vindt dat de oorzaak van de huidige problemen vooral is gelegen in het TE grote aanbod van melk op de markt! Dat is de realiteit!Niet alleen Nederland of Europa,all over the World! Bij die 55% hoor ik ook! De politiek zal ons op korte termijn niet helpen,op lange termijn misschien ook niet. Als ondernemer,klein of groot dat speelt geen rol,moeten wij daar ernstig rekening mee houden! Je hoort wel eens van grote melkproducenten;wij gaan kleintjes kapot concureren,dat is a'sociaal, ten tweede kortzichtig, ten derde wordt de overproductie verpoederd! Op dit moment ligt de poederprijs voor vollemelkpoeder bij 2,-Euro per kilo.Als men bedenkt dat bijna 10 liter melk nodig is voor 1 kg. poeder,kunnen wij uitrekenen wat daar aan verdiend wordt! Kort gezegd alleen voor de binnenmarkt kan het winstgevend worden. mevr,Sieta van Keimpema heeft terecht opgemerkt wij produceren 1 maand teveel.Dat betekend; 8% minder melk 10% mag ook! Als wij dat gezamenlijk op een rijtje krijgen,wordt onze ondernemerskwaliteit geloofwaardig!

 • no-profile-image

  willem

  Ik snap niet dat een journalist met droge ogen zo'n kop boven dit bericht durft te schrijven. Op basis van de enquete kan je stellen dat 500 van de 20.000 NL melkveehouders willen aansluiten bij een melkstaking. Dat is 2,5% Agrarisch Dagblad.......

 • no-profile-image

  Drent

  In de V.S. en Nieuw-Zeeland is de prijs ook barre laag.
  Maar in Canada niet!
  De E.U. kan nog heel wat van de Canadezen leren. En wat moeten wij nog steeds met al dat ongecontroleerde buitenEuropese vlees uit Brazilië en andere rare landen. Hier mag niets, maar daar kan alles en de "solidaire" E.U. importeerd het nog massaal ook. Zeg als ze de CO2 (schepen) massale houtkap (Braziliaans regenwoud) en dieronvriendelijkheid nou zo graag willen aanpakken, laat ze dan beginnen met een importverbod uit landen als Brazilië, Argentinië, zo pak je 3 dingen, Milieu, Eigen Markt en diervriendelijkheid.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wat een waardelose opmerkingen, hier in Nederland, melk is zeker nog te duur, lol
  hier in Frankrijk staakt 40 % van de boeren op de spot markt is de prijs in enkele dagen van 18 naar 32 cent per liter gestegen.
  als jullie met je stomme kaaskop ook eens meedoen kunnen we als sterke boeren uit de bus komen en niet zoals gewoonlijk stomme boeren die werken voor de eer (welke eer eigenlijk)

 • no-profile-image

  boerjan

  @kriskras: ja de Rabobank in Nederland of de KBC bij ons zullen wel tegen zijn...
  Boeren zijn maar tevreden als ze allemaal door dezelfde bok gedekt worden, kunnen ze allemaal naar het door boerenbond opgerichte "boeren op een kruispunt" lopen en daar ook nog eens gaan janken.

 • no-profile-image

  willem

  Goed opgemerkt ,stakers en stakkers, het is een lachertje.

 • no-profile-image

  Nuchtere Nederlander

  Niet in voor aktie in deze tijd met deze slechte prijzen? Het gaan niet goed met LTO(Langzaam ten onder). Zij doen niet mee, maar dan kan het snel mis gaan( snel ten onder). Je moet niet snel er een ander mee opzadelen. Maar als er zo met voedsel om gegaan wordt. is het laatste actie middel, alle grote wegen blokeren. Het kost weinig en dan begrijpen de mensen mischien wat er gaande is. Voedsel treft iedereen voor nu en in de toekomst. Je mag niet over je heen laten lopen, er gaan nog veel mensen door van de honger en hier wordt met voedsel gesmeten en de producent gaat er aan kapot!!!!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Inderdaad zou de kop boven het artikel moeten zijn: Bijna kwart van de respondenten NMV-DBB enquête is voor melkstaking. Over de mening van de rest is niets met zekerheid te zeggen. Aannemelijk is wel dat daar een heel veel lager percentage voor is. En de mensen die er niet voor zijn zijn niet de bangeriken zoals sommigen denken, ze geloven gewoon niet dat dit voor de lange termijn in het belang is van de Nederlandse melkveehouder.

 • no-profile-image

  Pastoris

  500/20.000 =2.5%
  Geef nog het gemiddeld quotum per actiebereide melkveehouder,en dan krijg je perfect beeld van de linkerkant van kurve.Geef deze mensen geld en tijd om kursus te volgen!

 • no-profile-image

  boer

  Ik heb soms wel een beetje het gevoel of de NL'se boeren een beetje de mentaliteid krijgen van ach we zijn toch in de minderheid dus waarom zullen we. En dragen al die lasten maar weer keer op keer op de rug en laten zich langzaam aan opruimen. Is dat nou werkelijk zo of wat is de gedachte er achter?? Ik snap er niks van, jullie doen het toch allemaal om een boterham te verdienen of zie ik het verkeerd?? Ja okee, het is je lust en je leven maar als het geen vreten op tafel brengt, waar ben je dan mee bezig? Of zie ik dit nou gewoon verkeerd? Jullie laten altijd maar met je sollen. Komt er dan ook nog een keer actie of hoe zit dat?

 • no-profile-image

  lizzie

  65 % is ontevreden, kan dus ook betekenen ,wij gaan zelf niet staken maar staan er wel achter .

 • no-profile-image

  Theo

  Ik denk dat melkstaking en acties geen efect hebben .
  volgen mij moet je de consument eens voorlichten met wat er echt aan de hand is .
  Bij ons was in het nieuws dat de boeren van een gemiddeld dagelijks voedselpaket , van elke dollar dat de consument besteed aan eten de boer 28 cent ontvangt . van dit geld is 84% directe productiekosten . Zo dat houd in dat er van elke dollar 4,5 cent bij de boeren terecht komt .
  Een paar jaar geleden was hier het quotumsysteem in discussie , toen heeft de canadese dairy counsel met tv spotjes de consument duidelijk gemaakt wat er op het spel stond .
  Ik denk dat deze dingen veel meer effect hebben dan een blokade of melk weg gooien , waar je eigenlijk aleen jezelf maar mee tekort doet.


  Alberta farmer .

 • no-profile-image

  kriskras

  overdag gaan betogen en s,avonds bij de bankier voor een krediet voor een nieuwe stal ! goed bezig die boeren

 • no-profile-image

  stakers en stakkers

  Een kwart van 10% die reageerden. Dat is dus maar 2,5%. Ga er maar van uit degene die niet reageren zeker niet meedoen aan acties. Speelkwartier voorbij jongens, gewoon weer aan het werk.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.