Home

Achtergrond 4 reacties

Biggenimport uit Denemarken blijft groeien

Nederland heeft tot medio september zes keer zo veel biggen ingevoerd uit Denemarken als in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de im- en exportgegevens van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

In totaal importeerde Nederland 57.098 biggen. Dat betekent grofweg een verdrievoudiging. Bijna 80 procent van de geïmporteerde biggen kwam uit Denemarken.

In dezelfde periode exporteerde Nederland dit jaar ruim 4 miljoen biggen. Vorig jaar waren dat 3,46 miljoen biggen. Het grootste deel van deze biggen (de helft) wordt geëxporteerd naar Duitsland. Vorig jaar gingen er in dezelfde periode 1,67 miljoen biggen naar Duitsland.

Er is in Nederland sinds begin dit jaar meer belangstelling onder varkenshouders voor Deense biggen. De vleesvarkens zijn in Duitsland gewild vanwege hun type en vleesrijkheid. Nederlandse vleesvarkenshouders kiezen volgens importeurs van Deense biggen ook voor dit materiaal omdat de dieren betere groeiresultaten zouden behalen.

De jongste cijfers betekenen dat de eerder gesignaleerde trend van sterke groei van biggenimport uit Denemarken doorzet. Over de eerste 23 weken van dit jaar was er al sprake van een verviervoudiging van de import van biggen uit Denemarken.

PVE-medewerker Bonne van Dam denkt dat de Duitse merkentest aanleiding is geweest voor de grotere belangstelling voor Deense dieren. Zonder de kwaliteiten van het Deense materiaal te willen bagatelliseren vindt hij echter dat de Nederlandse varkenssector moet blijven uitgaan van de kwaliteit van het eigen materiaal.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jopiesnel

  Een grote varkenshandelaar Noorden des lands( Ommen) heeft bij wijze van proef een paar duizend deense biggen geimporteerd.Het is niet allemaal haleluia wat deense biggen betreft,6% uitval,allerlei ziektes,onregelmatige koppels en nog meer van die dingen.Hoop dat de desbetreffende handelaar zelf even reageert wordt `t duidelijker dat we in ons land echt wel goede en zelfs betere biggen hebben.

 • no-profile-image

  mester

  Terecht, die importen want grootste deel van de Nederlandse biggen is kwalitatief bagger, of mag dit soms niet gezegd worden.

 • no-profile-image

  we leren

  Varkens moeten kennelijk naar diesel stinken. Een exportland wat importeert. Koren op de molen van hen die ons liever kwijt dan rijk zijn. Overantwoord gedrag wat ons duur komt te staan.

 • no-profile-image

  buitenlander

  Is het gras niet altijd groener bij de buren

Of registreer je om te kunnen reageren.