Home

Achtergrond 210 x bekeken

Bevolkingsonderzoek darmkanker bespaart geld

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker kan overheden en zorgverzekeraars veel geld besparen.

Door zo'n grootschalig onderzoek kan de ziekte vroegtijdig worden ontdekt en kunnen patiënten een goedkopere behandeling krijgen. Daardoor kan in de nabije toekomst al de helft op de behandelkosten worden bespaard.

Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute dat vandaag is verschenen.

Volgens een van de onderzoekers, Iris Lansdorp-Vogelaar zullen de komende jaren de behandelkosten voor darmkanker explosief toenemen. Dat is mede het gevolg van de ontwikkeling van nieuwe dure chemotherapieën. Ze vindt het daarom belangrijk te voorkomen dat patiënten deze zorg nodig hebben. "Een bevolkingsonderzoek is een goede methode omdat darmkanker dan kan worden opgespoord bij mensen die al wel aan de ziekte lijden, maar dat nog niet weten, bijvoorbeeld omdat ze nog geen klachten hebben'', aldus Lansdorp.
Wereldwijd krijgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen te horen dat ze darmkanker hebben. In Nederland zijn dat er 11.000.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.