Home

Achtergrond 329 x bekeken

Beurskoers Kraft Foods lijdt onder bod op Cadbury

Aandeelhouders hebben een overwe­gend positieve beursweek achter de rug.

Van de 25 bedrijven in de AgD­index daalden maar drie bedrijven in waarde, en wel de grootste drie voe­dings concerns ter wereld: Kraft, Nestlé en Unilever. Ze verloren deels vanwege tegenvallende consumptie in de VS, maar ook vanwege specula­tie op de overname van Cadbury.

Kraft verraste dinsdag de markt door een bod uit te brengen op de Britse voedingsfabrikant Cadbury. Het bod lag 30 procent hoger dan de beurswaarde van Cadbury. Het dit jaar stabiele aandeel Kraft daalde 6 procent. Het bod is afgewezen, maar Kraft is bezig financiering te regelen voor een nieuw, hoger bod. Kraft geldt als de op één na groot­ste producent van voeding ter wereld en kan met de overname een bedrijf vormen met zo’n 34 miljard euro om­zet. Cadbury kan volgens analisten het assortiment van Kraft, vooral koekjes en zuivel, mooi aanvullen. Voor Kraft betekent overname wel een hogere schuldenlast en mogelijk wordt op de beurs geld opgehaald.

De deal wordt gezien als een teken dat de overnamemarkt weer lang­zaam opkrabbelt, hetgeen vaak leidt tot schommelende aandelen. Analis­ten speculeren dat Nestlé zich na de afwijzing door Cadbury samen met Hershey gaat mengen in de overna­mestrijd. Nestlé zou dan de kauwgo­mactiviteiten overnemen en Hershey de zoetwaren. Nestlé heeft eerder wel aangekondigd geen grote overnames te willen plegen tot 2011.

Het aandeel Case New Holland steeg bijna 17 procent. Net als andere toeleveranciers kan de machinebou­wer profiteren van een stijgende prijs voor granen en oliezaden. De olieprijs krabbelde ook wat op waar­door maïsprijzen kunnen stijgen. Veel maïs wordt in ethanol verwerkt, en hoe duurder olie is des te competi­tiever is ethanol. Dat Titan, dat land­bouwgereedschappen en machines verkoopt, een fors hogere winst no­teerde, wordt gezien als goed nieuws voor de markt voor toeleveranciers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.