Home

Achtergrond 607 x bekeken 3 reacties

'Betere wetgeving voor paarden'

Minister Gerda Verburg moet haast maken met betere wetgeving rond huisvesting, voeding en transport van paarden.

Deze oproep deed de Dierenbescherming vandaag. Ongeveer 100.000 paarden in Nederland hebben onvoldoende lichaamsbeweging. Ook hebben veel paarden te kleine behuizing, stelt de Dierenbescherming. Er is echter geen enkele wet die de beesten op dit gebied beschermt. "De huidige wetgeving zegt weliswaar dat paarden niet verwaarloosd mogen worden, maar deze regels hebben in de praktijk alleen betrekking op noodleidende dieren'', lichtte een woordvoerster van de Dierenbescherming toe.

De Dierenbescherming wil bijvoorbeeld dat er regels komen voor de afmeting van de boxen waarin paarden staan. "Veel mensen schaffen ondoordacht een paard aan, zo van: mijn dochter wil dat graag. Zij hebben echter geen idee wat er allemaal bij zo'n aankoop komt kijken'', aldus de voorlichtster.

Het is niet de eerste keer dat de Dierenbescherming bij de minister aandringt op betere wetgeving. Een aantal jaren geleden trok de organisatie ook al aan de bel, waarna de minister de sector van de paardenhouderij een plan van aanpak liet schrijven. Het plan werd begin dit jaar gepresenteerd, maar viel niet in goede aarde bij de Dierenbescherming. Dit kwam onder meer omdat de organisatie fel gekant is tegen paardenmarkten, die de sectorraad juist wil laten voortbestaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pieter

  kunnen ze overtoige amtenaaren aan werk houden

 • no-profile-image

  Kees-Jan Oosterhuis

  Het lijkt me een goede zaak dat er ook voor paarden regels omtrent huisvesting komen. Het is nu nogal krom dat voor pluimvee en varkens er allerlei regels zijn waar de huisvesting minimaal aan moet voldoen. En dat er voor paarden nagenoeg geen regels zijn. Dit geldt ook voor andere gezelschapsdieren als honden, katten en konijnen.

  Het grote nadeel is echter de handhaving van regelgeving. De 100.000 paarden hebben tienduizenden particulieren als eigenaar, wie gaat de naleving van de regels controleren?

 • no-profile-image

  tinus

  Hoeveel ruimte moet een goudvis of een kanarie ?

Of registreer je om te kunnen reageren.