Home

Achtergrond

Beperkt herstel zuivelmarkt

De aantrekkende zuivelmarkt bereikt ook de Nederlandse boer. Eind september of begin oktober ontvangen de leden van FrieslandCampina een euro per 100 kilo meer voor hun melk.

Waarschijnlijk volgen binnenkort meer zuivelverwerkers met prijsverhogingen. Dat is positief nieuws. Toch gaat de prijs naar verwachting niet direct met grote stappen omhoog. De zuivelmarkt trekt weliswaar wereldwijd aan, maar het herstel is beperkt. De opeenvolgende prijsverhogingen met ongeveer 25 procent, die bij de twee laatste internetveilingen van Fonterra bleken, zijn niet maatgevend voor een opverende zuivelmarkt als geheel.

Bovendien komen de poederprijzen uit een diep dal. De wereldeconomie zit nog steeds in een recessie en consumenten in veel landen voelen de dalende koopkracht nog maar beperkt. In Nederland nog helemaal niet. Daar moet nog een koopkrachtklap komen.

Er is dus geen plaats voor euforie over een nieuwe prijspiek. Veel rek naar omhoog zit er de komende tijd niet in. Daarvoor moet eerst de economie als geheel veel krachtiger aantrekken. Bovendien is het prijsherstel in de zuivel niet overal zichtbaar. Boter en poeders doen het beter, de goedkopere kazen blijven vooralsnog achter in het prijsherstel. Dat is voor een deel van de veehouders een extra bittere pil.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.