Home

Achtergrond

Beperking koopzondagen jaar later

De beperking van de koopzondagen wordt met een jaar uitgesteld.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft dat besloten om gezien de huidige financiële crisis de onzekerheid onder ondernemers en werknemers niet verder te vergroten.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het oneigenlijk gebruik van koopzondagen voor toerisme moet worden tegengegaan. Gemeenten krijgen met strengere criteria te maken of winkels meer dan twaalf keer per jaar op zondag open mogen. De beperkingen zouden volgend jaar ingaan, maar het kabinet kiest nu voor 1 januari 2011 als ingangsdatum. Gemeenten krijgen vanaf dat moment nog wel een jaar om zich voor te bereiden om de nieuwe wetgeving.

Beperkte gevolgen

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat beperking van de koopzondagen direct hooguit tweeduizend banen kost. Op de lange termijn gaat het om enkele honderden banen. Minder koopzondagen heeft volgens het CPB maar een beperkt effect op de economie. In totaal kan er sprake zijn van zevenhonderd minder koopzondagen in vergelijking met de ongeveer zesduizend die er nu zijn. Maar volgens het CPB gaat het slechts om een daling van een kwart procent als je kijkt naar het totaal aantal openingsuren per jaar van alle winkels.

Ook voor consumenten zijn de gevolgen beperkt, zo schetst het CPB. Zij blijven ongeveer evenveel in winkels uitgeven, hooguit op een andere dag. Wie toch op zondag wil winkelen, zoekt een gemeente waar dat kan. Duitsers en Belgen zullen wel eerder in eigen land hun boodschappen halen, als ze in Nederlandse grensgemeenten niet meer op zondag terechtkunnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.