Home

Achtergrond 413 x bekeken 4 reacties

'Belgische melkafspraak leidt tot kartelvorming'

De afspraken van Belgische melkveehouders met supermarkten in juli hebben indirect tot een melkprijskartel geleid.

Dit concludeert de Belgische consumentenbond Oivo. Uit onderzoek naar de melkprijzen in de Belgische supermarkten is de organisatie gebleken dat in de hele Belgische markt dezelfde prijs wordt gerekend voor een liter melk. Daaruit kan volgens de Oivo worden verondersteld dat sprake is van een prijsafspraak. Dat is in strijd met de mededingingsregels. De Oivo dient daarom een klacht in bij de Europese Commissie.

Behalve dat de supermarkten blijkbaar prijsafspraken hebben gemaakt, is er nog meer niet goed gegaan bij de uitwerking van de afspraken met de boeren.

Solidariteitsfonds

Afgesproken was dat de hogere melkprijzen die de boeren zouden ontvangen, niet rechtstreeks aan de consument zouden worden doorberekend. De supermarkten, verenigd in de Fedis, zouden voor elke liter aangekochte consumptiemelk 14 cent stoppen in een zogenoemd solidariteitsfonds, en dat gedurende zes maanden. De inkomsten van het fonds zouden vervolgens worden verdeeld onder alle Belgische melkveehouders.

Omdat niet elke liter geproduceerde boerenmelk één op één in een liter consumptiemelk wordt omgezet, kwam de afspraak er in de praktijk op neer dat boeren voor elke liter geleverd melk 2 cent zouden krijgen teruggestort. Deze afspraak lijkt nog steeds overeind te staan.

Winkelprijzen

Ondertussen zijn wel alle prijzen van consumptiemelk in de winkel gestegen, ook die van in Duitsland geproduceerde melk. Het Oivo heeft bijvoorbeeld vastgesteld dat een liter halfvolle melk in juni in België nog 43 cent per liter kostte, terwijl diezelfde melk nu 57 cent kost, frappant genoeg precies 14 cent per liter meer.

Het OIVO vindt het onaanvaardbaar dat de supermarkten blijkbaar wel afspraken met de boeren wil maken over hogere melkprijzen, maar de consument daarbij buiten spel laat en ondertussen mooi haar eigen marges beschermt. De consument is geen melkkoe, stelt de bond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  landbouworganisatie's verdedigen de agrosector, boeren zijn de moderne slaven van het systeem, En dit zal ze blijven zolang boeren genoeg voedsel produceren.

 • no-profile-image

  a.n.t.i.lageprijzen kartel

  Alle boerderij melkinnemers in Nederland(je kunt ze op een paar handen tellen) zijn het er over eens dat zij geen moeite hoeven te doen om meer voor de melk te betalen als hun concurent;immers er zijn door het COS jaarlijks toegekende hoeveelheden aan het fabriek toe geschoven.
  Zodat deze fabriek zegt die melk krijg ik dit jaar toch.
  Kijk dat is nog niet veel anders als kartelvorming!
  ~En als er opgecotroleerd moet worden zijn het dit soort insterllingen die mededelen dat in land en tuinbouw NIET gecnotroleerd hoeft te worden want daar is niets aan de hand.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  kartels werden in het verleden opgericht om onder de kostprijs te gaan leveren en zo de concurrentie het leven onmogelijk maken... daarna kan het kartel weer flinke prijzen vragen want er is geen concurrentie meer.. Nu levert de volledige agrarische sector dik onder de kostprijs... (onbewust zitten wij al jaren in een kartel) mag de sector geen afspraken minimaal de kostprijs voor de producten te beuren zodat alle bedrijven bestaansrecht hebben?

 • no-profile-image

  gewogen sterkte

  een consumenten organisatie telt altijd meer leden/consumenten als een vereniging van grondstof(melk)producenten omdat er dat nog maar amper 1% van de bevolking zijn.
  Hierdoor slaat met zulk soort afwegingen dus altijd de balans naar dezelfde(misschien verkeerde) kant door.

Of registreer je om te kunnen reageren.