Home

Achtergrond 190 x bekeken

Belangrijkste besluiten van G20-top

Op de G20-top in het Amerikaanse Pittsburgh hebben de twintig belangrijkste economieën ter wereld gesproken over de wereldwijde economische crisis.

Een kort overzicht van de belangrijkste besluiten:

- De wereldeconomie zal voortaan worden gecoördineerd door de landen van de G20. Het verbond neemt die rol over van de G8, het overleg tussen de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland.

- De bonussen in de financiële sector worden aangepakt. Er komt een einde aan meerjarig gegarandeerde bonussen zonder dat daar een prestatie tegenover staat, en de ruimte voor bonussen wordt beperkt wanneer de financiële positie van de bank in het geding is. Ook kunnen bonussen later worden uitbetaald, zodat duidelijk is of beleid van een bestuurder ook resultaat heeft opgeleverd. Er komt geen maximum aan bonussen die banken kunnen uitkeren.

- Opkomende economieën krijgen meer te zeggen in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds. Dit gaat vooral ten koste van Europese landen.

- Aan de subsidies op fossiele brandstoffen, zoals olie, komt op den duur een einde. Daardoor moet de uitstoot van broeikasgassen afnemen.

- In maart 2010 moeten er geen belastingparadijzen meer zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.