Home

Achtergrond 223 x bekeken

Begrip voor graanplan LTO

Het sterke punt van het graanplan van LTO-Akkerbouw is dat de graanprijs minder gaat variëren. Maar de uitvoering zal niet eenvoudig zijn.

Zo reageren diverse organisaties op het plan van de LTO-vakgroep Akkerbouw om de graanprijs te koppelen aan de bijmengplicht van bio-ethanol. Volgens voorzitter Anne Broekema van het Comité van Graanhandelaren heeft ook de handel last van lage graanprijzen. “Minder dan de telers, maar het drukt ook onze marges.”

Broekema vindt het plan positief, maar ziet meer heil in een koppeling aan subsidies op bio-ethanol. “Dat is praktisch beter uitvoerbaar. Maar ik betwijfel of de politiek hierin mee gaat.”

Voersector

De voersector wil zo goedkoop mogelijk graan inkopen, zegt directeur Henk Flipsen van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie. “Ik begrijp dat de akkerbouw dit wil, maar onze sector zit niet te wachten op constructies die de graanprijs kunstmatig hoog houden. Als grondstoffen ergens anders goedkoper kunnen worden ingekocht, doet de voersector dat.”

Voorzitter Flip van Straaten van de Vereniging van Meelfabrikanten stelt dat de lage graanprijs een gevolg is van de liberalisering. “Het idee van LTO kan een dempend effect hebben op prijsschommelingen, waar wij ook last van hebben. Maar het moet wel in Europees verband worden geregeld om prijsverschillen binnen de EU te voorkomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.