Home

Achtergrond

Bedrijf riskeert vergunning na illegale arbeid

Uitkeringsinstituut UWV kan een werkvergunning voor buitenlands personeel straks sneller weigeren of intrekken bij werkgevers die al meerdere keren beboet zijn voor illegale arbeid.

Dat staat in een notitie over herziening van de Wet arbeid vreemdelingen die minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De directe aanleiding voor de notitie is de ophef dit voorjaar, nadat de burgemeester van het Brabantse Someren ,,slavernij-achtige toestanden'' aantrof bij een aspergekweekster in zijn gemeente met vooral Roemeens personeel. De betrokken werkgeefster had sinds 2005 al vijf keer boetes gekregen wegens illegale arbeid en uitbuiting voor bij elkaar ruim een half miljoen euro.

Maar de werkgeefster is tegen de boetes in bezwaar en beroep gegaan, waardoor de rechter zich nog over de zaken moet uitspreken. Zolang kan het UWV volgens de huidige wetgeving geen werkvergunningen weigeren wegens de eerder geconstateerde illegale tewerkstelling. Een meerderheid van de Tweede Kamer eiste daarop aanpassing van de regels.

Donner wil het UWV nu meer mogelijkheden geven om een werkvergunning te weigeren of in te trekken als eerder boetes zijn uitgedeeld wegens illegale arbeid. Dat geldt ook voor bedrijven die onjuiste informatie hebben verstrekt over de betaling en huisvesting bij de vergunningsaanvraag van arbeidsmigranten en er sprake is van uitbuiting.

Een woordvoerster van de minister benadrukte dat er echt sprake moet zijn van een beeld, waarbij al jaren overtredingen worden geconstateerd en de betaling van boetes worden getraineerd via bezwaar- en beroepprocedures. Een werkvergunning wordt volgens haar niet direct geweigerd of ingetrokken na een eerste boete voor illegale arbeid.

Donner werkt in zijn notitie ook het kabinetsbeleid verder uit om kenniswerkers en arbeidsmigranten met een bijzonder beroep juist makkelijker toe te laten. Zo wordt sneller een werkvergunning verstrekt voor buitenlandse architecten die voor één bepaalde klus naar Nederland komen, en voor functies die specifieke kennis en talenten vergen, zoals balletdansers, ontwerpers en conservatoren bij musea.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.