Home

Achtergrond

Barroso waarschuwt voor impasse klimaattop

De onderhandelingen over een wereldwijd nieuw klimaatakkoord "zitten gevaarlijk dicht bij een impasse'', stelt voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie vandaag bij de Verenigde Naties in New York.

Barroso, die net is herkozen, roept de deelnemende landen op om serieus aan de slag te gaan. Doel is dat zo'n 190 landen in december in Kopenhagen een akkoord bereiken over het beperken van de broeikasgassen.

De gesprekken over een opvolger van het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt, lopen echter erg stroef. Twistpunt is hoe de uitstoot van broeikasgassen verdeeld moeten worden. De vraag is ook hoeveel geld de rijke landen moeten betalen aan arme landen om te helpen met de milieu-investeringen.

Milieuminister Jacqueline Cramer was dit weekeinde in New York bij informeel overleg van een dertigtal landen over 'Kopenhagen'. Zij beschrijft in een blog die op de site van haar ministerie staat, hoe stroef de onderhandelingen verlopen. "De sfeer is vijandig, zegt één van de sprekers die rechtstreeks deelneemt aan de besprekingen. Delegaties willen niks inbrengen en houden de kaarten stevig tegen de borst. Zo komt er geen akkoord.''

Zij klapt ook uit de school over de inbreng van Yvo de Boer van het VN-klimaatbureau UNFCCC, die het gezelschap bijpraat. "Frustratie is een woord dat in de eerste zinnen geregeld valt.'' Zij citeert De Boer, oud-VROM-topambtenaar, over het 280 pagina's dikke onderhandelingsdocument dat nu op tafel ligt. Dat is naar zeggen zo onbegrijpelijk "dat onze vertalers het niet kunnen vertalen. En dat is geen grap.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.