Home

Achtergrond 176 x bekeken

Barroso vrijwel zeker van herbenoeming

Het Europees Parlement zal vandaag zo goed als zeker instemmen met de herbenoeming van José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie.

De Portugees kan niet alleen rekenen op steun van zijn eigen centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), maar ook van de conservatieven en van een flink deel van de liberalen.

Volgens VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zal circa twee derde van de 84 leden tellende liberale fractie voor een nieuwe termijn voor Barroso stemmen. De EVP-fractie is goed voor 265 stemmen en de conservatieven (met de ChristenUnie) hebben 54 zetels. Het Europarlement telt 736 leden.

Barroso werd in juni door de EU-leiders unaniem voorgedragen voor herbenoeming, maar in het Europarlement riep hij veel weerstand op. De socialisten, groenen en aanvankelijk ook de liberalen vonden dat hij veel te weinig ambitie heeft getoond in de afgelopen vijf jaar en dat hij zijn oren te veel liet hangen naar de lidstaten.

Na publicatie van een prioriteitenlijstje voor zijn komende ambtsperiode en bezoeken aan de afzonderlijke fracties lijkt de voormalige Portugese premier toch voldoende medestanders te hebben verzameld. Voor de zekerheid deed hij er dinsdag in een debat met het Europarlement nog een schepje bovenop. Hij beloofde het ”omgooien van de Europese agenda”, betere samenwerking met het parlement en speciale eurocommissarissen voor grondrechten, migratie en klimaatbeleid.

Onder druk

Barroso vroeg het Europarlement om ruime steun, want des te sterker wordt de positie van de Europese Commissie, zo betoogde hij.
Volgens Van Baalen hebben de meeste liberalen zich tot een voorstem laten bewegen doordat Barroso duidelijk ”de kant van de markteconomie” kiest. De drie D66’ers in de liberale fractie geloven de beloften van Barroso niet en stemmen tegen.

De socialisten (met de PvdA) hebben dinsdagavond besloten zich van stemming te onthouden, maakte fractieleider Martin Schulz dinsdagavond bekend. Ze hopen daarmee Barroso de komende jaren beter onder druk te kunnen houden. De groenen (met GroenLinks), de extreem linksen (met de SP) en de drie PVV’ers in het Europarlement stemmen tegen herbenoeming van de Portugees. Het CDA, dat deel uitmaakt van de EVP, steunt hem, maar zal hem volgens Europarlementariër Wim van de Camp wel aan zijn beloftes herinneren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.