Home

Achtergrond

Banenverlies mkb veel groter dan gedacht

In het midden- en kleinbedrijf verdwijnen dit jaar 67.000 banen en volgend jaar nog eens 135.000.

Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau EIM heeft verricht in opdracht van MKB-Nederland, de werkgeversorganisatie van het midden- en kleinbedrijf. In januari ging het EIM er nog van uit dat er dit jaar tussen de 30.000 en 50.000 zouden verdwijnen.

Als verklaring voor het banenverlies wordt gegeven dat de arbeidsproductiviteit achterblijft bij de loonontwikkeling. Dat betekent relatief hoge loonkosten en dat leidt tot bezuinigingen op het aantal personeelsleden. Dat effect zal vooral in 2010 te zien zijn, aldus het rapport.

De kredietcrisis leidt tot structureel minder arbeidsplaatsen bij het mkb. Zelfs bij een meevallende groei gaan er in de periode tussen 2008 en 2012 banen verloren.

De ramingen van het EIM geven een gemengd beeld. De verwachting is dat in 2009 de werkgelegenheid, de afzet en de winst uit onderneming afnemen. Voor 2010 wordt een verdere daling van de werkgelegenheid voorzien, maar de krimp van de afzet neemt af en de winst uit onderneming groeit weer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.