Home

Achtergrond

Balkenende wil naar klimaattop

Premier Jan Peter Balkenende heeft ruimte in zijn agenda vrijgemaakt om eind dit jaar naar de klimaattop in Kopenhagen te gaan.

Hij zei positieve intenties te hebben. Maar of Balkenende daadwerkelijk naar de VN-top gaat, is volgens hem nog afhankelijk van de vraag of ook andere regeringsleiders gaan. Dat zei de premier donderdag in de Tweede Kamer tijdens de tweede dag van de Algemene Beschouwingen. Op de eerste dag had fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie een oproep gedaan aan de premier om naar Kopenhagen te gaan. Daarbij kreeg Slob bijval van collega Femke Halsema van GroenLinks.

De kleinste regeringspartij en de oppositiepartij zien de top somber tegemoet vanwege de in hun ogen geringe financiële inzet van Europa om arme landen te helpen de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Slob: "De aanloop naar deze top ziet er zorgelijk uit. Het zou echter een geweldig brevet van onvermogen zijn als deze top mislukt.''

Balkenende zei binnenkort andere regeringsleiders tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York en een bijeenkomst van de G20 in Pittsburg over de financiële crisis te zullen wijzen op het belang van de klimaattop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.