Home

Achtergrond

Balkenende: wij kunnen de crisis aan

Nederland zit in economisch zwaar weer en de gevolgen zijn nog jarenlang merkbaar.

Desondanks is premier Jan Peter Balkenende vol vertrouwen dat de burger het aankan. "Hier heerst een ondernemende mentaliteit, er is veel kennis en Nederlandse ondernemers doen het goed in het buitenland.'' Iedereen dient wel zijn bijdrage te leveren, zo liet Balkenende dinsdag in een interview met het ANP weten. "De jeugdwerkloosheid stijgt, dus jongeren moeten in zichzelf investeren. Mensen kunnen de komende tijd ook wat minder verwachten van de overheid. En ook een verantwoorde loonontwikkeling is van groot belang.''

Balkenende zegt te beseffen dat de crisis voor veel burgers nog ver weg is. "Natuurlijk, als je een baan hebt en je inkomen is verbeterd, je ziet de aandelenkoersen weer al wat omhooggaan, dan denk je snel dat deze crisis aan je voorbijgaat.'' Maar, zo waarschuwt de premier, voor meerdere jaren gaat iedereen de gevolgen merken. "Maar de boodschap is er vandaag ook een van perspectief. Wij kunnen het aan.''

Volgend jaar kiest het kabinet nog volop voor investeringen om de economie aan te jagen. Daarna is het volgens Balkenende zaak om de overheidsfinanciën op orde te brengen en die op langere termijn ook houdbaar te houden, overigens zonder de oplevende economie weer kapot te bezuinigen. Tot een aantal maatregelen is al besloten, zoals verhoging van de pensioenleeftijd en bezuinigingen voor 1,8 miljard euro in 2011.

Daarnaast zijn volgens hem fundamentele keuzes voor de toekomst noodzakelijk. De komende maanden wordt op een groot aantal terreinen het beleid heroverwogen. Van zaken vooruitschuiven is geen sprake, aldus Balkenende. "Dat doen we absoluut niet. Maar het gaat om ingrijpende en ingewikkelde zaken, dus dat moet wel zorgvuldig.'' Verwachte kritiek van de oppositie dat er geen daadkracht wordt getoond, wuift hij weg als "retoriek''.

De premier benadrukt dat nu een "eerlijk verhaal'' nodig is. "Het is zwaar weer, maar samen moeten we werken aan een sociaal krachtige samenleving.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.