Home

Achtergrond 211 x bekeken

Balkenende: verhoging AOW-leeftijd maar eerste stap

Verhoging van de AOW-leeftijd is niet meer dan een eerste, maar noodzakelijke stap naar houdbare overheidsfinanciën.

Premier Jan Peter Balkenende heeft dat vandaag gezegd in een toespraak tijdens de opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Tilburg. "De weg vooruit vraagt nog meer moeilijke offers'', zei hij.

Het kabinet oordeelde in het voorjaar al dat verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 nodig is. De maatregel moet 4 miljard euro per jaar opleveren maar vakcentrale FNV wil er niet eens over onderhandelen. De vakcentrale werkt momenteel aan een alternatief en wil haar plannen zaterdag presenteren.

In zijn rede toonde Balkenende zich wederom somber over de economie. Het herstel op de beurs is volgens hem schijn die bedriegt. Het ergste leed is nog niet geleden, aldus de minister-president. "De storm waait niet zomaar over. Er ís geen gemakkelijke weg naar de uitgang.''

De premier herhaalde dat Nederland de crisis moet gebruiken om een nieuwe dynamiek te creëren. "Ook deze crisis zal een katalysator blijken voor verandering, verbetering en hervorming.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.