Home

Achtergrond

Balkenende: ik was niet in vorm

Premier Jan Peter Balkenende geeft toe dat hij "niet helemaal in vorm'' was op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen, donderdag in de Tweede Kamer.

"Het was niet mijn beste wedstrijd, ik was niet helemaal in vorm, maar de competitie is nog aan de gang'', zei de premier vrijdag in een terugblik. Balkenende kreeg in het debat veel harde kritiek te verduren. De VVD diende een motie van wantrouwen in, die werd gesteund door de SP en de PVV. De oppositie vond het verhaal van Balkenende zielloos, ongeïnspireerd en visieloos. "Een premier onwaardig'' zei SP-leider Agnes Kant.

Balkenende noemde de aanvallen op hem "ongekend hard''. De kritiek had ,,persoonlijke elementen'', zei hij. "Je moet je afvragen of je dat moet willen. Is het niet raadzamer om te kijken naar de inhoud dan te spelen op de man?''

De minister-president heeft vrijdag ook tegenover zijn collega's in het kabinetsberaad erkend dat hij niet in vorm was. ,,Maar het resultaat telt.'' Balkenende constateerde dat de Tweede Kamer het kabinet groen licht had gegeven voor de begroting van 2010 en voor maatregelen die moeten leiden tot sanering van de overheidsfinanciën. De kabinetsploeg verbindt geen conclusies aan de motie van wantrouwen, die door een derde van de Kamer is gesteund.

De premier merkte op dat VVD-leider Mark Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen meer bezig was zich in de kijker te spelen dan met het begrotingsdebat. "De heer Rutte was zeer fors. Hij heeft nadrukkelijk gekozen voor de koers van de confrontatie. Dat zijn we wel gewend, maar dan van de heer Wilders. Ik kreeg het idee dat het hier meer ging om politieke profilering dan om de inhoud.''

Balkenende zei niet gekrenkt te zijn door alle kritiek. Uit de reacties voorafgaand aan de Algemene Beschouwingen had hij al opgemaakt dat het een pittig, persoonlijk debat zou worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.