Home

Achtergrond 258 x bekeken 1 reactie

BER Rotterdam richt zich op LNG-fabriek in Delfzijl

BER Rotterdam zet plannen voor een bio-ethanolfabriek voorlopig opzij.

De firma richt zich in plaats daarvan op een LNG (vloeibaar aardgas)-fabriek in Delfzijl, waarbij onder meer bietenbladeren, stro maar ook restproducten van biodiesel en bio-ethanol kunnen worden gebruikt.

BER Rotterdam was van plan een fabriek te bouwen waarin voertarwe wordt omgezet in bio-ethanol en een uitzonderlijk schoon type groen gas. Eigenaar Peter van der Gaag had echter moeite het plan in Rotterdam te realiseren.

"De haven is qua infrastructuur maar ook cultuur ingericht op fossiele brandstoffen. Meer dan 40 procent van wat in Rotterdam wordt aangevoerd is olie of kolen.Het is op dit moment niet de juist omgeving voor bio-ethanol." Van der Gaag heeft nu vergunningen aangevraagd voor een LNG-fabriek in Delfzijl. De haven daar bood Van der Gaag 10 hectare aan. Van der Gaag stelt dat ook de organisatie Energy Valley en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij willen samenwerken. "De haven heeft de ambitie de energiehaven van Nederland te worden."

Volgens Van der Gaag lopen investeerders eerder warm voor een LNG-concept, waarbij biogas wordt gescheiden in bio-methaan en CO2. De bio-methaan wordt in vloeistof omgezet en de CO2 kan elders worden gebruikt in de industrie.

Bio-LNG is volgens Van der Gaag schoner dan bio-diesel. De fijnstofreductie is bij LNG 89 procent, en bij standaard biodiesel hooguit 48 procent.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Scholten

    Dit zal ook wel weer zo'n spookproject worden van BER waar je nooit meer van hoort. Te hoog van de toren geblazen in Rotterdam, allerlei beloftes gedaan en instanties bezig gehouden. En nu naar het Noorden, jaja.

Of registreer je om te kunnen reageren.