Home

Achtergrond

Australië exporteert meer tarwe

Australië verwacht dit graanseizoen meer tarwe te exporteren dan vorig seizoen.

Dat komt omdat het land 22,7 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Vorig seizoen 2008/2009 is 21,4 miljoen ton geoogst.

Het agrarisch marktbureau Abare verwacht dat Australië dit seizoen van de tarweproductie 15,5 miljoen ton tarwe exporteert naar de wereldmarkt. Dat is 1 miljoen ton meer dan vorig jaar. Australië is de vierde tarweexporteur ter wereld na de VS, de EU en Canada.

Abare verwacht dat Australië dit seizoen 2009/2010 daarnaast 4,4 miljoen ton gerst exporteert, waaronder 1 miljoen ton brouwgerst. Dat is 150.000 ton meer dan vorig seizoen. De gerstproductie komt uit op 7,9 miljoen ton. Dat was vorig seizoen 6,8 miljoen ton. Volgens Abare staan de wintergranen, die rond de kerstdagen worden geoogst, er wisselend bij op het continent. In de regio’s waar genoeg regen is gevallen staan de gewassen er goed bij.

De koolzaadproductie komt op 1,7 miljoen ton. Dat is iets minder dan vorig seizoen toen 1,9 miljoen ton is geoogst. Volgens Abare liggen alle opbrengsten boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Maar dat wordt vertekend doordat 2006/2007 en 2007/2008 erg droog waren met lage opbrengsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.