Home

Achtergrond 1 reactie

Argentijnse boerenstakingen halen weinig uit

De stakingsactie van Argentijnse boeren de afgelopen week heeft voor boeren waarschijnlijk weinig uitgehaald.

Exportbelastingen blijven in stand. Dat denkt de Nederlandse landbouwraad in Argentinië Freek Vossenaar. “De regering heeft eigenlijk geen landbouwbeleid.” De stakingen zijn een bot wapen geworden, denkt Vossenaar. “Het is dit jaar alweer de derde keer, en de achtste keer sinds maart 2008. De woede slaat nog niet over op de burgers, dus voorlopig is de positie van de regering nog niet in gevaar.”

Vossenaar ziet in de aanhoudende strijd een prestigestrijd. In maart vorig jaar verenigden de vier grote boerenorganisaties zich voor het eerst in de Argentijnse geschiedenis. “De boeren vormen toenemend een nieuwe machtsfactor.”

In feite roept de president van Argentinië, Cristina Fernandez de Kirchner, de woede zelf op, denkt Vossenaar. “Ze benadert politiek op Peronistische wijze: er moet een vijand zijn. Boeren worden neergezet als rijke oligarchen die uit zijn op macht.”

Handel in graan

Bij de laatste staking is de handel in granen en oliezaden zeven dagen lang stilgelegd. Boeren zijn boos over een veto dat Kirchner uitsprak over een plan om door droogte geraakte boeren te helpen. Het congres had al ingestemd.

“Het Congres wil de exportbelasting voor door droogte getroffen boeren tijdelijk opheffen. De droogte komt nog bovenop slecht overheidsbeleid op landbouwgebied. Op soja-export wordt 35 procent geheven.”

De reden is eenvoudig. “De regering heeft geen landbouwbeleid, maar anti-inflatiebeleid. De prijzen van rundvlees, melk en tarwe moeten laag blijven om geen sociale onrust te krijgen. Bovendien is de buitenlandse schuld voor een deel geindexeerd voor het inflatiecijfer.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Denk je dat maar eens in je brengt 100ton soya naar de handelaar en je krijgt maar 65 ton betaalt die andere 35 ton gaat mooi even naar de staat .Ondanks hun vaak 5 oogsten in 3 jaar liggen , door deze belasting , de productiekosten daar hoger als b.v. hier in canada In Brazil is die export belasting geloof ik 23% In ieder geval lijkt het gras bij anderen vaak groener dan het is

Of registreer je om te kunnen reageren.