Home

Achtergrond 240 x bekeken 2 reacties

Areaal paprika neemt met 100 hectare toe

De paprikateelt breidt komend jaar met 100 hectare uit.

Dat is de verwachting van zaadfabrikanten Syngenta Seeds en De Ruiters Seeds. De verwachting is gebaseerd op nieuwbouwplannen van telers. Hoeveel paprika er volgend jaar netto staat, hangt sterk af van het aantal afvallers.

Gele paprika

De uitbreiding vindt hoofdzakelijk plaats in het gele segment. Die bleef volgens Hans Kalter, verkoper bij Syngenta Seeds achter bij andere jaren. De rest van de uitbreiding wordt ingevuld met rode rassen. Volgens Kalter is er vooralsnog geen uitbreiding bij groene en oranje rassen. ”Maar dat kan op het laatste moment, vlak voor de zaaidatum, nog veranderen.”

Het totale areaal paprika bedroeg in 2008 1184 hectare, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee zou het areaal op circa 1300 hectare uitkomen. Volgens Kalter is de uitbreiding niet groter dan andere jaren. De uitbreidingsplannen en de financiering daarvoor zijn al in 2007 en 2008 gemaakt, dus nog voor de economische crisis.

Afvallers

Volgens Kalter valt het nog maar te bezien of er komend jaar daadwerkelijk 1300 hectare paprika staat. ”Veel hangt af van het aantal afvallers.” Dan zal volgens hem ook blijken wat de uitbreiding betekent voor de prijsvorming.

Ringo Veenman, verkoopmanager voor Noord-West Europa van De Ruiter Seeds, gaat zelfs per saldo zelf uit van een krimp van het areaal. ”Ik verwacht geen extreme daling. Het zou heel goed kunnen dat er 150 hectare afvalt. Afgezet tegen de 100 hectare nieuwbouw zou het areaal dan effectief 50 hectare krimpen.” Voor tomaat voorziet hij een netto krimp van 50 tot 100 hectare. Bij komkommer voorspelt hij een effectieve krimp van 50 tot 60 hectare. ”Daar is geen enkele aanbouw.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kani Baal

    En de Rabo maar zeiken om overbruggingskredieten van de overheid.....das lachen met een bittere traan.

  • no-profile-image

    nog paprika boer

    Nog een jaartje wachten voor er enigsins herstel in de prijs komt.er is gewoon veel te veel paprika

Of registreer je om te kunnen reageren.