Home

Achtergrond

Areaal herfstteelt tomaat daalt met 40 procent

Het areaal trostomaten ligt deze herfst fors lager dan vorig jaar.

Volgens zaadhuis Western Seeds bedraagt het dit najaar tussen de 140 en 150 hectare. Vorig jaar was dat nog 240 hectare. Andere zaadhuizen bevestigen dit beeld. Veel komkommertelers kiezen dit jaar voor een derde teelt in plaats van een herfstteelt tomaat. Normaliter kiest een komkommerteler voor een dergelijke teelt tomaat om in het najaar te profiteren van goede prijsvorming van trostomaten. In het najaar liggen prijzen doorgaans hoger doordat veel Nederlandse telers na de zomerteelt afhaken.

De keuze is opmerkelijk omdat het prijsniveau van komkommer nog slechter is dan trostomaat. Volgens Cees Kortekaas van Western Seeds is dat nu juist de reden om komkommers door te telen. "Met komkommers krijgen telers sneller geld. De tijd van aanplant tot en met oogst is voor veel korter." Bovendien is het rendement van de herfstteelt de laatste jaren niet denderend gebleken, stelt hij vast. "Telers maken nu de keuze om tot en met november door te telen met komkommers en daarna bijvoorbeeld groot onderhoud te plegen aan hun kassen." Normaal gesproken is een teler met de herfstteelt trostomaat tot en met januari druk met oogsten.

In het najaar heeft de Nederlandse komkommerteler met een herfstteelt trostomaat vooral concurrentie van Spaanse telers. Door een groot Spaans en Europees aanbod konden Nederlandse telers de laatste jaren nauwelijks profiteren van een krappe markt in het najaar. Deze herfst neemt het Spaanse areaal trostomaten waarschijnlijk af met meer dan 5 procent. Ook Spaanse telers kiezen voor beter en sneller renderende teelten als courgette. Bovendien slaat de mineermot Tuta absoluta in Spanje toe.

De areaalkrimp kan gunstig zijn voor de Nederlandse herfstomatentelers. "Veel zal afhangen van de vraag uit Amerika. Als we voor 2 dollar per kilo kunnen exporteren gaat er zo 40 tot 50 procent daar naartoe, maar als we maar 1 dollar krijgen, blijft het allemaal Europa", zegt Kortekaas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.