Home

Achtergrond

Apenmalaria voor het eerst in Nederland

In het Havenziekenhuis in Rotterdam is dit voorjaar een 38-jarige man uit Borneo behandeld voor apenmalaria.

Het was de eerste keer dat deze ziekte in Nederland werd aangetroffen, zo meldde een woordvoerster van het ziekenhuis vandaag.

De man heeft de ziekte opgelopen in Zuidoost-Azië. Hij was werkzaam op een zeeschip en de ziekte openbaarde zich tijdens de reis. Hij mocht na vijf dagen het ziekenhuis weer verlaten, aldus de zegsvrouw.

Apenmalaria is volgens het Havenziekenhuis zeldzaam en gevaarlijker dan gewone malaria, omdat de parasiet zich sneller vermenigvuldigt. In 2006 werd de ziekte voor het eerst buiten Zuidoost-Azië aangetroffen. Tot nog toe zijn, naast het Nederlandse geval, drie gevallen in westerse landen bekend: in de Verenigde Staten, Finland en Zweden.

Apenmalaria komt regelmatig voor in landen als Maleisië, Birma, Thailand, de Filipijnen en Singapore. Veroorzakers van de ziekte zijn geïnfecteerde malariamuggen. Zij pikken de parasieten via een prik van makaken op en kunnen die op dezelfde manier overbrengen op de mens.

De verschijnselen van apenmalaria zijn overigens dezelfde als die van gewone malaria: koorts, hoofdpijn, misselijkheid en soms braken en diarree.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.