Home

Achtergrond 372 x bekeken 7 reacties

Alternatieve supermarkt

Weer zorgt de supermarktwereld voor opschudding. Het familiebedrijf Jumbo wil voor 480 miljoen het veel grotere Super de Boer-concern overnemen.

Samen zouden zij bijna 12 procent van de markt in handen hebben. Vanzelfsprekend wordt doorvertaald naar de leveranciers als boeren en tuinders, hun afzetorganisaties en de verwerkende industrie. De gevolgen kunnen immers verstrekkend zijn: de nieuwe combinatie heeft in de onderhandelingen een sterkere positie en zou dus lagere prijzen af kunnen dwingen. De leveranciers hebben minder keuze en zouden daarmee eerder gedwongen worden dergelijke prijzen te accepteren.

De concentratie in de supermarktwereld en de groeiende machtpositie zijn al lang punt van zorg, met name hoe de agrarische sector en aanverwante industrie tegenwicht kunnen bieden. Wat dat betreft is het idee van de boerensuper, nu gelanceerd op www.agd.nl/foodlog, zo'n gekke gedachte niet. Boeren en tuinders zouden een prima alternatief kunnen bieden, door (coöperatieve) verswinkels in de steden op te zetten, de tussenschakels te beperken en te concurreren op kwaliteit. Niet zo gemakkelijk te realiseren misschien, maar Calimero-gedrag rondom margeverdeling levert ook niets op. De handschoen ligt voor het oprapen voor de belangenorganisaties.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Paul, als de boer weer verplicht wordt tot meer produceren zijn we terug bij Mansholt II die nooit meer werd uitgevoerd. Daar is zelfs nu het politieke denken nog niet aan toe (we gaan weer liberaal en snappen kennelijk zelfs niet meer hoe we met de Tragedy of the Commons' om moeten gaan, zoals Duijzer van Rabobank onbewust maar pijnlijk liet merken). Ook de boeren zijn er niet klaar voor. Je hoort stemmen opgaan om het 'Canadese systeem' hier in te voeren. O ja, vroeg Verburg terecht, en wie van jullie besluit dan de stop uit zichzelf te trekken? Het Canadese systeem produceert immers alleen voor de Nederlandse markt. Nederland produceert hoofdzakelijk voor het buitenland.

  Wat nu? Een complete impasse in een ronde zaal zonder deuren? Daar klinkt het naar. Er is kennelijk een grote vertrouwensbreuk, maar er is ook een noodzaak tot coordinatie. Zonder dat laatste krijg je een complexe operatie als een super niet van de grond. Je concurrenten zijn nl. ook heel professioneel. Om te beginnen met de meest professionele, AH die juist om die reden erin geslaagd is om iedereen letterlijk kilometers voor te zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Reken er maar niet op . De organisatie's van boeren die pakken dat niet voor ons op, die zitten er (helaas) alleen voor zichzelf . In plaats van eeuwig te keuvelen aan de vergadertafel moeten de landbouworganisatie's dan echt aan de bak. Neeh dat is veel te moeilijk voor ze.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Dick, de insteek van ZLTO ( VION ) is niet anders dan die van andere multinationale ondernemingen. Zij zijn enkel uit op marktmacht en zullen alles in het werk stellen om initiatieven van anderen proberen te tackelen. Zij laten de koude sanering het werk doen om op termijn de hele keten te beheersen. Hun uitbetalingsbeleid is daar nu al op gericht. De machtstrijd die nu gevoerd wordt vindt plaats op de Duitse markt. Ook daar probeert men de invloed van de ISN (varkensproducentenvereniging) te ondermijnen. Friesland-Campina is op dezelfde weg bezig en gaat, waarschuwing aan alle melkveehouders, haar leden op termijn ook buitenspel (geen zeggenschap meer) zetten. Boerenjaarvergaderingen zijn een farce, de bestuurders (het pettenprobleem) zetten hun pionnen op de gewenste plek en andersdenkende buitenspel. Zie de verkrampte pogingen om de NVV in het PVV monddood te maken. Voorbeelden daarbij zijn het Ramekers debacle en het Aujesky-proces. De redding voor een boerensuper ligt waarschijnlijk in het verenigen van een groep potentiële verliezers in de keten. Een ander, helaas niet uitvoerbaar, alternatief is een schocktherapie. Nu er nog veel boeren zijn zouden ze massaal hun productie moeten staken en de naar markmacht hunkerende bedrijven naar lucht doen happen. De overheid heeft miljarden over om een financieel systeem in de benen te houden, ik wil wel eens zien wat er gebeurd als er geen voedsel meer is. De regering zal wel gaan verplichten om voedsel te produceren!!!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Waarom die gedachte dat anderen - LTO, de politiek, de ambtenaren, de natuur/milieumaffia - als hoogste genot zien om boeren te pesten. Overigens, het plan van de boerensupermarkt is iets waar met name de LTO nu mee bezig is. Dat daar niet direct wat van naar buiten komt is geen bewijs dat er niets gebeurt. Ook lobbyen kost tijd.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Huib, ik ben redelijk geinformeerd, maar wist dat nog niet. Waar leid jij uit af dat LTO bezig is met een boerensuper?

  De partij die het geld zou hebben om de boerensuper te financieren - ZLTO - gelooft niet in de gedachte. Dat weet ik omdat ik er zelf met hen over heb gesproken.

  Dat gesprek was overigens heel verhelderend. Boerenbestuurders blijken meer dan een beetje patriarchaal en nemen het besluit voor hun boeren wel. Net als jij geloof ik niet dat ze een foute intentie hebben. Wel denk ik dat ze de verkeerde houding hebben en de markteingexpertise missen om het bestuurlijk los te kunnen laten.
  Mijn hypothese is er eentje van louter psychologie: ze voelen het water nog onvoldoende hoog staan en lijken een beetje op de beroemde kikkers in de opwarmende pan. Maar het zijn mensen en dus zullen ze - itt dier arme kikkers - waarschijnlijk net op tijd wel in actie komen.

  Of het dan te laat is, weet ik niet. Ik weet wel wel dat het nu tijd is om het idee vanuit een actievere - dat wil zeggen minder 'bestuurlijke' - boerenkracht te exploreren. Er zijn nu al cultuuromslagen nodig. De LTO's zijn van de boeren. Ik zeg dus eigenlijk: waar zijn de boeren met de visie die hun organisaties weer van achteruit tot aanpassing aan de 21e eeuw, visie en maatrgelen weten aan te zetten. Ik denk niet dat de organistaievormen overhoop moeten worden gehaald (dat is een ramp in eigenwijs boerenland dat dan zal eindigen in een zinloos onderling bloedbad, gegeven de werkelijke internationale marktkrachten). Ze zijn heel erg nodig. Ik denk wel dat er radicaal nieuw bestuurdersbloed nodig is.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Verplicht worden om te produceren bij een leveranciersstaking is wel iets anders dan MansholtII. Het Canadese systeem toegepast op Europa, niet op Nederland. Critici roepen dan direct dat het niet functioneert omdat er maar een paar landen zijn die hun quotum volmelken en dat die landen dan maar productie in moeten leveren. Maar waarom melken die andere landen hun quotum dan niet vol??? Geen interesse of geen zin??? Europawijd hoeft er niet zoveel ingeleverd te worden om een evenwicht te bereiken. Bij een Europese verevening van quota werd er in NL nog meer gemolken!!!

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Pardon, Canada (in melk) produceert uiteraard voor Canada.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.