Home

Achtergrond

Akkoord over bezuinigingen bij de politie

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en het dagelijks bestuur van het Korpsbeheerdersberaad zijn het eens geworden over de bezuinigingen op de politie.

Politiekorpsen zullen efficiënter werken, beter samenwerken en een deel van hun eigen financiële reserves inzetten om de besparingen te bereiken.

Dat heeft een woordvoerder van de minister woensdag gezegd. De bezuinigingen op de politie lopen de komende jaren op tot 190 miljoen euro per jaar vanaf 2014. In de afgelopen maanden ontstond veel discussie over de gevolgen daarvan. Het is de bedoeling dat het aantal politiemensen op straat en bij de recherche niet zal afnemen door de bezuinigingen.

Ter Horst en de korpsbeheerders hebben ook afgesproken dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de betaalbaarheid van de operationele sterkte bij de politie.

Het zogeheten onderhandelaarsakkoord is dinsdagavond gesloten. Het moet vrijdag nog worden voorgelegd aan alle korpsbeheerders (burgemeesters). De Tweede Kamer debatteert donderdagavond met Ter Horst over de door het kabinet opgelegde bezuinigingen op de politie. De bezuinigingsoperatie is voor ongeveer twee derde het gevolg van een dure cao, die voor de politie is afgesloten. Daarnaast moet de politie inleveren, omdat de economische crisis ook de overheidsfinanciën raakt.

Blauw op straat

Vakbonden, oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de korpschefs, de dagelijkse leiding van de politie, hebben in de afgelopen weken gezegd dat de bezuinigingen wel degelijk ten koste gaan van blauw op straat. De voorzitter van het Korpsbeheerdersberaad, burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, zei woensdag dat ook hij niet voor 100 procent kan garanderen dat de operationele sterkte niet wordt geraakt.

Politievakbond ACP zegt er scherp op toe te zien dat de bezuinigingen niet ten koste van de politie op straat en recherche gaat. "We zijn natuurlijk niet voor bezuinigen, maar als het echt moet is dit de enige manier waarop het kan'', reageert voorzitter Gerrit van de Kamp. "Het kan verder natuurlijk niet zo zijn dat de politie binnenkort weer met nieuwe bezuinigingen wordt geconfronteerd.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.