Home

Achtergrond 283 x bekeken

Akkerbouwers zaaien meer tarwe in West-Europa

Akkerbouwers in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zaaien wellicht meer tarwe in, omdat de teeltkosten zijn gedaald.

Bovendien is de gerstprijs zo laag dat de tarweteelt interessanter is voor akkerbouwers. Graanhandelaren in Nederland melden dat akkerbouwers veel zaaizaad voor wintertarwe hebben besteld ten koste van wintergerst.

Ook uit andere landen komen berichten dat meer tarwe wordt ingezaaid, ondanks de lage prijzen. Analist Susan Twining van het Britse marktbureau Adas gaat uit van een lichte groei van het tarweareaal in Groot-Brittannië, zegt ze in een interview met persbureau Bloomberg. "De zaaiomstandigheden zijn goed. Bovendien zijn de teeltkosten, zoals voor kunstmest, gedaald. We verwachten een groei van het tarweareaal van 1,8 miljoen naar 2,0 miljoen hectare in het Verenigd Koninkrijk."

In Frankrijk breidt het areaal zachte tarwe uit van 4,8 naar 4,9 miljoen hectare, voorspelt onderzoeker Andrien Bebin van het Franse marktbureau Offre et Demande. Hij baseert zich op gegevens van klanten. "De tarweteelt wordt aantrekkelijker omdat de bemestingskosten zijn gedaald."

Econoom Klaus Schumacher van het Duitse graanhandelsbedrijf Alfred C. Toepfer verwacht een stabiel tarweareaal in Duitsland. "Het gerstareaal zal krimpen", zegt hij tegen Bloomberg.

Andere deskundigen verwachten vooral in Oost-Europa een verschuiving van graan naar de teelt van oliehoudende zaden, omdat de invoer van soja uit de VS stokt. Daar kan het tarweareaal door deze tendens juist dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.