Home

Achtergrond

Afzetadviseur betaalt zichzelf

Niet alle varkens komen op de beste plek terecht. Een adviseur verdient zich terug.

Het verschil tussen wat de ene mester voor zijn varkens beurt en de andere, met een ander varken en dus een andere slachtkwaliteit, loopt al gauw in de hele centen per kilo geslacht-gewicht. In uitzonderlijke gevallen gaat het om een verschil van meer dan een dubbeltje per kilo. Tussen het ene bedrijf met 5.000 vleesvarkens en het andere kan zo een omzetverschil ontstaan van tienduizenden euro’s tot meer dan een ton.

Goede bestudering van de slachtbon en van de eigen technische resultaten kan aanknopingspunten opleveren om het inkomen te vergroten. De grootste winst is vanzelfsprekend te halen op bedrijven met de minste resultaten, voor zover die aan het management zijn te wijten.

Maar het hoeft niet bij bedrijfsinterne verbeterpunten te blijven. Ook buiten de deur, bij de afzet van de varkens is het verschil te maken. Eén cent per kilo komt voor het bedrijf met 5.000 vleesvarkensplaatsen neer op bijna €15.000 per jaar. Twee cent wordt €30.000 per jaar et cetera.

Het is niet vanzelfsprekend dat de mester de beste prijs voor zijn varkens beurt. Niet elk varken komt bij de slachterij terecht waar het het meest opbrengt. Extreem bevleesde varkens worden soms bij slachterijen geslacht die voor dit type niet de beste afzetkanalen hebben. Andersom worden de vettere karkassen niet altijd op zijn best vermarkt.

Probleem is alleen: waar vindt u voor uw varkens de beste afzet? De vraag is gemakkelijker gesteld dan beantwoord. Eenvoudig klinkende antwoorden kloppen meestal niet. In Duitsland brengen varkens niet per definitie meer op dan in Nederland. Ook niet na een correctie door de NVV. Te generiek, dus misleidend.

De situatie verandert ook. De Duitsers kunnen intussen ook met vettere varkens overweg, Nederlandse slachters betalen wat meer voor de zeer bevleesde. Conclusie: een kundige, betrouwbare adviseur bij de afzet van uw varkens verdient zijn honorarium of marge gauw terug.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.