Home

Achtergrond 171 x bekeken

Advocaat: eerlijk proces Benno L. onmogelijk

De Bossche zwemschoolhouder Benno L. kan onmogelijk nog een eerlijk proces krijgen.

Door uitlatingen van de hoofdofficier van justitie in Den Bosch en burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch is hij al aan de schandpaal genageld en publiekelijk veroordeeld. Justitie moet daarom niet-ontvankelijk worden verklaard en de verdachte moet direct worden vrijgelaten.

Advocaat Pieter van der Kruijs heeft dat vrijdag betoogd bij het begin van de rechtszaak tegen zijn 59-jarige cliënt, verdacht van seksueel misbruik van bijna honderd meisjes.

Door op een persconferentie ongefundeerd te vertellen dat Benno L. mogelijk met 98 meisjes ontucht heeft gepleegd, heeft justitie de vooronderstelling van zijn onschuld verlaten, aldus Van der Kruijs. Justitie en burgemeester hebben volgens hem zelf reacties in de pers opgeroepen waarin de verdachte werd afgeschilderd als het 'zwembadmonster'. De waarde van de verklaringen van de vermeende slachtoffertjes nadien is nog maar zeer beperkt, stelt Van der Kruijs. Hij noemde het optreden van justitie en burgemeester laakbaar.

Justitie legde uit dat de invloed van publiciteit op getuigenverklaringen is onderkend maar dat andere argumenten zwaarder hebben gewogen. Officier van justitie Maartje Gorter noemde als belangrijkste argument het belang van hulp aan de slachtoffers. Bovendien was de afwezigheid van de verdachte op zijn zwemschool gaan opvallen. Het nieuws over zijn aanhouding dreigde snel bekend te worden, voegde ze toe.

Door zelf actief voor de publiciteit te kiezen wilden politie, justitie en gemeente onrust en wilde speculaties voorkomen. Het recht op een eerlijk proces is niet geschaad, besloot ze. De rechtbank oordeelt rond het middaguur over het verzoek van de advocaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.