Home

Achtergrond 5 reacties

Acute snot nu ook op Brabants legbedrijf

Bij een pluimveebedrijf in de regio Eindhoven is een besmetting met de ziekte infectieuze coryza geconstateerd.

Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). In de afgelopen weken waren alleen nog besmettingen met infectieuze coryza, beter bekend als acute snot, in de omgeving van Scherpenzeel in de Gelderse Vallei geconstateerd. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen de uitbraak in de Gelderse Vallei en de besmetting in Brabant.

Volgens een woordvoerder van het PPE is het mogelijk dat het bedrijf contact heeft gehad met een besmet bedrijf uit Gelderland. "We weten nog niet of dat gebeurd is. Het is echter ook mogelijk dat er helemaal geen verband is, de ziekte komt immers wel vaker voor dus het kan een losstaand geval zijn."

Ondanks de nieuwe besmetting is er volgens de woordvoerder geen reden tot grote zorgen. "De situatie is onder controle. We adviseren bedrijven in een straal van 3 kilometer om uitloophennen op te hokken, dat is ook overlegd met controle-instanties, maar er is verder geen verplichting. De gevolgen van de ziekte zijn te overzien, het is niet te vergelijken met wat we wel eens gezien hebben met bijvoorbeeld AI-besmettingen. Acute snot is een reguliere ziekte die vaker voorkomt, het viel nu alleen op omdat er veel besmettingen tegelijk waren."

Extra alertheid

Desondanks is extra alertheid wel degelijk op zijn plaats, vindt voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP). "Het is in die zin een bedreiging voor de sector dat een besmetting voor individuele bedrijven een grote schadepost kan zijn. Pluimveehouders moeten dan ook alles doen om een besmetting te voorkomen en naarmate de ziekte zich verder verspreid door het land is extra voorzichtigheid nodig."

Wolleswinkel is niet verbaasd dat de uitbraak zich niet tot de Gelderse Vallei beperkt. "Er zijn toch veel transporten van bijvoorbeeld opfokhennen. Als die uit het getroffen gebied komen is de kans aanwezig dat ze wat met zich mee brengen."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R. Kemper

  Hoe groot is de Gelderse Vallei bij de GD en PPE? In de publikatie van de GD staat toch al even 7241 als postcode, wel Gelderland, geen Vallei.......
  Dus eindhoven niet eerste geval buiten de Vallei.....

 • no-profile-image

  dirk

  Zeg niks of zeg in welke plaats het is!!Niemand kan nu ergens rekening mee houden.Hetzelfde als met de geiten!Laat het gewoon het hele land doorwaaien!!Stommelingen!

 • no-profile-image

  Kip

  Dirk , De kippen waar het over gaat zitten in Vessem

 • no-profile-image

  de transporteur

  Toch fijn om te weten dat het vooral niet via vogels en buitenloopkippen wordt versprijd maar door het vervoer van opfokhennen.

 • no-profile-image

  dirk

  Bedankt Kip,ik vindt het belangrijk dat de hele sector dit weet!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.