Home

Achtergrond 488 x bekeken 2 reacties

Aarzelende start van melkacties in Nederland

De bijval van melkveehouders voor de acties van de Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is nog niet overweldigend.

Ook is het effect van de acties op de melkaanvoer bij de fabrieken tot nog toe minimaal, melden deze bedrijven. Toch zetten de DDB en NMV hun acties de komende dagen door, zegt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema. Met melk-uitdeelacties en eventueel blokkades van distributecentra. De actievoerders willen laten merken dat het hun menens is met hun streven naar een betere melkprijs en een ander zuivelregime. Ook hopen ze dat ze aarzelende collega’s nog over de streep kunnen trekken. Uit een enquête van DDB en NMV bleek dat een kleine kwart van de boeren een melkstaking een goed middel vindt om de eisen kracht bij te zetten. De helft van de boeren vindt van niet en ruim een kwart aarzelt nog. Voorzitter Siem Jan Schenk van LTO-vakgroep Rundveehouderij meent dat de actie geen succes wordt. Te weinig boeren doen mee, constateert hij en ook de animo is volgens hem niet groot genoeg. Hij ziet dat in Nederland en daarbuiten. Foto William Hoogteyling

Akkerbouwer Jean van den Hove van Maatschap Van den Hove in het Limburgse Margraten haalt gauw zijn uien binnen voor het gaat regenen. "We hebben de uien een week geleden gerooid", legt hij uit. "Ze moeten goed droog en afgehard zijn voor de verlading. Dat zijn ze nu." De maatschap verbouwt bijna 22 hectare uien. Zaterdag begonnen de akkerbouwende neven met het verladen voor de bewaring. Vanmiddag zijn de mannen het perceel uitgeregend. "Nu duurt het zo tot woensdag voor we weer verder kunnen." De opbrengst kent Van den Hove nog niet. "Ik verwacht dat het iets gaat tegenvallen gezien het formaat van de uien." Foto Twan Wiermans

De aanleg van een nieuwe gasbuis door het land van de maatschap Van Erp zorgt ervoor dat een deel van de mais er ook vervroegd af gaat. Niet om ruimte te maken voor het graafwerk, maar om ervoor te zorgen dat het achter de mais gelegen perceel, waar de gasbuis in is gelegd, volgend jaar een mooi recht stuk grasland vormt met een deel van het land waar nu mais op staat. Nu wordt 2 hectare nog niet helemaal rijpe mais geoogst. Later komt de rest van de dan wel rijpe mais erbij op de kuil. Foto Koos van der Spek

Een Franse teler oogst zijn artisjokken op een perceel bij Saint-pol-de-Léon. De Saint-pol-streek is Frankrijks belangrijkste groenteteeltregio. De telers leveren er ongeveer 70 procent van de totale Franse artisjokproductie. Door het relatief zachte klimaat vindt de oogst min of meer jaarrond plaats. Rond Saint-pol-de-Léon, dat ligt in de noordwestelijke regio Bretagne, wordt bovendien veel bloemkool geteeld. Binnen de Europese Unie is Frankrijk met circa 7.000 tot 10.000 hectare de nummer drie in de teelt van artisjokken. Italië staat met ongeveer 50.000 hectare bovenaan, gevolgd door Spanje met 16.500 hectare voor het gewas. Foto Clement Mol

Medewerkers van het loonbedrijf Hans Ras uit het Groningse Bellingwolde rooiden de afgelopen dagen ongeveer 100 hectare suikerbieten. "In het gebied waar wij zitten kunnen de boeren in een keer hun bieten kwijt aan de fabriek", zegt Ge Warmedam van het loonbedrijf Hans Ras. "Nadeel is dat wij straks een poos stilstaan, omdat we moeten wachten tot de volgende boeren hun bieten mogen leveren. Vroeger rooiden we de bieten in etappes en hadden we eigenlijk de hele periode werk", verklaart hij. Foto Koos van der Spek

Rookbommen en oefenmunitie werden gisteren ingezet om de paarden voor te bereiden op Prinsjesdag. De huzaren oefenen tra­ditiegetrouw de dag voor Prinsjesdag op het strand van Scheveningen. De Koningin vertrekt op Prinsjesdag om klokslag één uur in de Gouden Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Tegelijk wordt elke mi­nuut een saluutschot afgevuurd op het Malieveld. Foto ANP

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jac

  och och stelletje zielepoten, na jaren uit de subsidie trog te hebben gegeten nu alleen maar actie voeren omdat het feest voorbij is en je moet werken voor je geld of beter gezegd voor niet genoeg geld. Welkom in de echte wereld waar jullie collega boeren en tuinders altijd hebben gewerkt.
  hou op met die zever en ga aan het werk, kostprijs te hoog of je hebt geen zin meer stop dan gewoon of zorg dat je het beter doet.

 • no-profile-image

  meppelink

  Wat heeft het voor een zin als we elkaar afzeiken? tenslotte zijn we allemaal collega's. Of je nu uien verbouwd, kippen mest of koeien melkt? Jammer dat Nederland zo verdeeld is ... We zouden veel voor elkaar kunnen betekenen!!De politiek en LTO houd ons uitelkaar. Jammer Jammer Jammer.
  Kinderen leer je altijd samen spelen en werken, maar wat doen we zelf in de grote mensenwereld??

Of registreer je om te kunnen reageren.