Home

Achtergrond 355 x bekeken

Aardappelen in Noordwest-Europa lijden onder droogte

De aardappelen in Noordwest-Europa lijden schade door de droogte.

Aardappelen die onder droge omstandigheden worden gerooid, lopen beschadigingen op waardoor het uitvalspercentage hoog zal zijn.

De opbrengstprognose eind vorige week van het Duitse ministerie van landbouw is daardoor te hoog, stellen deskundigen. Voorzitter Martin Umhau van de Duitse overkoepelende aardappelorganisatie Unika schat dat 20 procent van de oogst verloren kan gaan door knolbeschadiging.

Secretaris Victor Phaff van de North-Western European Potato Growers (NEPG) vindt die schatting te hoog. "Maar een uitval van 10 procent zou me niet verbazen. Het hoge onderwatergewicht maakt de aardappelen blauwgevoeliger in alle belangrijke teeltgebieden in Duitsland, België, Nederland en Noord-Frankrijk. Telers willen toch oogsten en door de droogte ontstaan rooibeschadigingen. De komende weken zullen veel partijen aardappelen boven de markt hangen die niet langer bewaard kunnen worden."

Phaff verwacht dat de Duitse prognose later moet worden verlaagd. "De gewassen zijn snel afgestorven. Maar de hoeveelheid aardappelen valt niet mee of tegen. De grote vraag is wat er met de kwaliteit gebeurt. Ik adviseer boeren te wachten met rooien."

Rooien

Meeuw de Bruyne, voorzitter van de handelscommissie van de Verenigde Telers Akkerbouw, heeft een klein stukje aardappelen gerooid. "Dat zag er goed uit tijdens het rooien. Maar toen ze werden onderzocht bleek er zoveel rooibeschadiging te zijn dat de aardappelen mogelijk zouden worden afgekeurd door de verwerker. Je ziet dat telers zo lang mogelijk wachten met rooien. Maar de tijd gaat wel dringen."

Het verbaast De Bruyne dat de notering voor de termijncontracten voor april 2010 maandag op slechts €12,20 sloot. "De termijnmarkt reageert nauwelijks op de verwachte kwaliteitsproblemen. Ik heb daar geen verklaring voor. In veel gebieden in Noord-Frankrijk, België en Nederland kunnen telers niet beregenen. De verwachting is dat een aanzienlijk percentage aardappelen uitvalt."

Of registreer je om te kunnen reageren.