Home

Achtergrond 250 x bekeken 18 reacties

Aantal melkstakers blijft nog zeer beperkt

Het aantal deelnemers aan de melkstaking blijft bijna een week na de start van de acties in Nederland nog zeer beperkt.

Dit blijkt uit navraag bij de Nederlandse Zuiveloorganisatie (NZO) en zuivelverwerkers. De NZO houdt het aantal deelnemers op veertien of mogelijk een paar meer. FrieslandCampina kent dertien leden waar ze de melk niet hoeft op te halen.

Ook in Duitsland lijkt het aantal deelnemers aan de melkstaking tegen te vallen. Er zijn wel veel melkveehouders die zich solidair verklaren met de stakende Franse melkveehouders, maar het aantal Duitse melkveehouders dat zelf de melk thuis houdt, valt tegen. De zuivelfabrieken in het zuiden van Duitsland melden een stabiele melkaanvoer, zo bericht landbouwblad Topagrar. In het noorden van Duitsland is de deelname aan de melkstaking sowieso gering.

In Oostenrijk lijkt de melkstaking zich iets uit te breiden, terwijl de acties in Frankrijk vooralsnog doorgaan. De berichten over het aantal deelnemers aan de stakingen door blijft sterk uiteenlopen. De kleine Franse boerenbond Apli spreekt van 45 procent steun bij de Franse melkveehouders, andere bonden noemen veel lagere percentages. De Franse zuivelindustrie zegt tot nu toe zo’n 7 procent minder melk te ontvangen dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Individuele zuivelbedrijven melden uiteenlopende aanvoercijfers. Zo zegt de grootste Franse zuivelcoöperatie Lactalis dat ze op sommige plekken 4 procent minder melk ontvangt, elders is het 9 procent. Bedrijven in het westen van het land, waar de grootste melkveehouders zitten, spreken van tot 10 procent minder melk.

Ondanks de beperkte deelname aan de melkstaking willen de organiserende bonden voorlopig doorgaan met de acties. De Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) hebben een voor vandaag geplande actie in Den Haag afgelast om organisatorische redenen, maar willen de actie volgende week alsnog houden, zo melden de bonden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Singerland.

  Sommige Melkfabrieken in Duitsland betalen een zeer lage prijs uit,dat is waar!. 18/19 cent zijn geen uitzonderingen. Wat dat betreft komt de gemiddelde Nederlandse melkleverancier er nog genadig vanaf en als ik dan lees,dat Erik uit Overijsel 28 cent beurd,word ik jaloers en denk;die Nederlandse boeren moeten Dankbaar zijn en niet zeuren!!!

 • no-profile-image

  Lizzie

  ja ja , als het goed gaat met de spotmarkt kun je niet zo maar even opstappen bij je fabriek .Weten we ook nog dat 2 maand geleden de spotmarkt 18 cent was of zijn we dit alweer vergeten ?

 • no-profile-image

  boeruh

  Melkboer uit foch, dat de melkproductie in belgie en frankrijk is gekrompen met 20% zijn geen onzincijfers lijkt mij. Ook al is het water met melk dan nog blijft die 20% het maakt me niet uit zolang in de krant staat dat het melk was en op het journaal ook gezegd word melk maakt het niet uit. Het gaat om het principe. ik geloof trouwens niet dat het mengsel is met water.

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  op 18 sept. om 13.30, een melkactie met mesttanks in monnickendam, monnickenmeer 7, 1141PB.
  Dan zien we waarschijnlijk vanzelf hoeveel stakers er zijn

 • no-profile-image

  zo is ut mar

  zu kunnen niet staaken want het is veel tedruk voor de boerkus. want de mais moet in de bult. iedere koeien boer leeft arm maar sterft rijk . grondt melkkotum als dood. melkgeld koeitje kalfje als leeft.dus tel mar uit subsiedie eraf boertje arm(dood)

 • no-profile-image

  BART

  MELKBOER WAAR ZYN DIE STYGENDE PRYZEN ???? WY KRYGEN 19 CENT!!!! WY HEBBEN GISTER 200000LITER UITGEREDEN EN DAT WAS GEEN WATER !!!!

 • no-profile-image

  boer uit luxemburg

  Ook hier in Luxemburg worden akties gehouden. Vandaag worden weer 150.000 Liter melk uitgereden.
  Vanmiddag treffen de boeren de ministerpresident Jean-Claude Junker. Van een totale melkstaking zijn de boeren hier wat huiverig. Er wordt nl. veel aan Duitsland (MUH) geleverd en de Duitse melkfabrieken verhalen de kosten van een staking op de boeren. BDM heeft ook niet tot staking opgeroepen omdat ze dat niet mogen.
  Zie citaat van Romuals Schaber, BDM in een brief om de franse collega's een hart onder de riem te steken: "Dabei handeln die Milchbauern vollkommen eigenständig. Der Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) durfte nicht zu einem Milchstreik aufrufen. Das Kartellamt hat uns nach dem erfolgreichen Milchstreik im letzten Jahr sehr hohe Strafgelder angedroht, wenn wir nochmals zu einem Milchstreik aufrufen. Daran müssen wir uns selbstverständlich halten. Es wird alles unternommen, uns zu trennen. Aber das ist vergebliche Mühe"

 • no-profile-image

  melkboer

  Nou Realist uit NL je neemt zelf de waarheid ook niet zo nauw. Die tanks in belgie waren echt niet vol hoor.
  Heb je het zelf wel eens geprobeerd om melk te mengen met water en dan net zo lang aanlengen dat het wit blijft?
  Met 100 liter melk kan je een hele hoop water wit maken.
  En Belgen zijn ook niet gek!!, om met stijgende melkprijzen de melk in de put te laten lopen.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Inmiddels 28 cent/kg
  wel incl. de herfstmelktoeslag.
  Welke fabriek geeft nu 19 cent en bij welke gehalten?

 • no-profile-image

  Erik

  Hoezo 19 cent!!! de spotmarkt zit al boven de 28 cent waarom nu nog leveren voor 19 cent???

 • no-profile-image

  realist

  AGD is wel erg naïef in de berichtgeving hierover. Dit verhaaltje heeft hetzelfde waarheidsgehalte als het antwoord van een alcoholist op de vraag of hij nog drinkt. Al die boeren die niet gebeld hebben of die zeggen dat ze penicilline in de tank hebben worden in de statistieken van FC zeker niet meegeteld!
  Ook de deelname in Frankrijk is echt massaal, in sommige regio's (b.v. Baskenland) bijna 100% deelnemers aan de melkstaking. En wat te denken van de uitrijactie in Wallonië in België, waar in 1 dag de totale dagproductie werd uitgereden?

 • no-profile-image

  bart

  19cent by basis van 3,7fett 3,4eiwit ex mwst hansano upahl duitsland

 • no-profile-image

  willem

  piet helemaal mee eens , en wat erik schrijft is ook waar.

 • no-profile-image

  arie

  ach ja, vrij ondernemerschap, aantal jaren terug boze fcdf leveranciers opgestapt naar een "andere" fabriek, willen wel met hangende pootjes terug, heen en weer lopen loont nooit

 • no-profile-image

  melkdumper

  Arie je hebt gelijk heen en weer lopen loont niet. De koppen dezelfde kant uit en mee doen wel.

 • no-profile-image

  Boesje

  Voor de lage melkprijs te zoeken hoeven we niet naar het buitenland. DOC betaald 19 ct met daar komt nu 1.3 ct bij over september. Gehalte daarbij is volgens mij 4.4 vet en 3.5 eiwit.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Maar Lizzie, halle. Niemand is verplicht aan de spotmarkt gaan leveren. In de tijd dat de spotmarkt hoger was dan de betaling van de grote coöperaties hebben die boeren er vaak bewust voor gekozen. Een risico wat genomen is, dat doe je als ondernemer elke dag. Deze heeft sommige veel geld gekost, terwijl er ook wel eens beslissingen met risico zijn die veel opleveren. Wil je dat als boer niet dan moet je bij een baas gaan werken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Ja ja Lizzie,slechte dingen vergeten wij snel! Alleen de goede dingen onthouden wij,dat maakt ons optimistisch! Zuivel wordt rap duurder!,heb ik net gelezen. Wat willen wij nog meer? Laat ons genieten van deze Zonnestralen!,groetje's Piet.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.