Home

Achtergrond 181 x bekeken

Aanslag was eenmansactie

De aanslag op leden van de koninklijke familie was de daad van één man.

Karst T. heeft geen hulp gehad bij het voorbereiden en uitvoeren van de aanval op Koninginnedag in Apeldoorn, blijkt uit onderzoek van de Nationale Recherche (NR), dat vrijdag openbaar werd gemaakt.

De dader had slechts enkele voorbereidingen getroffen, aldus de NR. Het is volgens de recherche aannemelijk dat T. niet wist dat er mensen op de kruising stonden op het moment dat hij vanaf de Boslaan vertrok voor de fatale rit. Al rijdend heeft T. een aantal keren geclaxonneerd, maar nooit heeft hij snelheid geminderd, blijkt uit het onderzoek. Technisch onderzoek heeft niet laten zien dat hij heeft geremd.

Justitie vermoedt dat T. een aanslag wilde plegen op leden van het koninklijk huis. Of de aanslag ook gericht was op hun leven, kan "niet onomstotelijk'' worden vastgesteld. Justitie gaat ervan uit dat de man bewust tegen de bus met de koninklijke familie wilde aanrijden. Het ging om een eenmansactie "waarvoor slechts enkele voorbereidingshandelingen zijn getroffen''. Uit het onderzoek is verder gebleken dat T. geen actie heeft ondernomen om een aanrijding met publiek te voorkomen. Ook was hij plaatselijk goed bekend, omdat hij eerder in de buurt heeft gewoond van de plaats waar hij de aanslag pleegde.

Volgens de onderzoekers had Karst T. geen gezondheidsproblemen. In zijn bloed is een zeer geringe hoeveelheid cannabis gevonden, maar het Nederlands Instituut (NFI) heeft niet kunnen vaststellen hoe lang die al in het bloed zat. Ook zijn geen sporen van alcohol in het bloed van T. aangetroffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.