Home

Achtergrond

Aandeel Agco verliest fors terrein na winstverlaging

Agco verloor op woensdag 9,5 procent nadat het de winstverwachting omlaag bijstelde.

In juli ging de machinebouwer nog uit van een winst per aandeel van 1,35 tot 1,52 euro. Nu is dit vanwege tegenvallende verkopen in Europa teruggebracht naar tussen de 88 eurocent en 1 euro. In Europa zijn Valtra, Fendt en Massey Ferguson grote Agco-merken. Europa is een cruciale markt voor Agco, dat vorig jaar 58 procent van zijn omzet in Europa realiseerde.

De aandelen van concurrenten John Deere en Case New Holland (CNH) daalden niet. CNH boekte op weekbasis 9 procent winst, met name door een betere beoordeling door analisten.

Monsanto verloor op weekbasis 5 procent aan beurswaarde. Het aandeel Monsanto is de laatste vijf jaar 356 procent gestegen maar dit jaar is de groei geremd. Bestuursvoorzitter Hugh Grant meldde dat het agrochemisch bedrijf nog steeds van plan is de winst in 2012 te verdubbelen ten opzichte van 2007. De winstverwachting voor 2009 is echter licht naar beneden bijgesteld. Analisten van Goldman Sachs stellen dat het bedrijf structureel nog altijd sterk staat, maar dat momenteel de koopkracht van boeren de groei tijdelijk beperkt.

Vleesconcern Smithfield Foods noteert op weekbasis een stijging van 8 procent, vooral door de verwachting dat voerprijzen dalen. Het bedrijf verloor dinsdag 4,27 procent omdat de firma bekendmaakte 250 miljoen dollar op te willen halen via een nieuwe uitgifte van aandelenn. De uitstaande aandelen worden daardoor minder waard.

Of de aandelenuitgifte op deze schaal doorgaat is nog de vraag. Continental Grain is voor 8,8 procent eigenaar van de firma en is tegen het plan. Smithfield herwon terrein nadat de topman een nieuwe strategie bekendmaakte, waarbij verpakt vlees in plaats van vers vlees een hoofdrol speelt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.