Home

Achtergrond 259 x bekeken

'Aaltjesrichtlijn kan knellen voor pootgoedsector'

De nieuwe EU-richtlijn voor de bestrijding van aardappelmoeheid, die 1 juli 2010 van kracht wordt, kan een knelpunt worden voor de pootgoedsector omdat minder grond beschikbaar komt voor de teelt.

Maar op dit moment is Nederland nog steeds verreweg de belangrijkste speler op de wereldmarkt voor pootaardappelen, stelt Bert-Jan Aling, accountmanager Akkerbouw bij de Rabobank.

Aling concludeert dat uit de World Potato Map, die de Rabobank deze week heeft gepresenteerd op de aardappelmanifestatie Potato Europe in Emmeloord. De kaart geeft een overzicht van de wereldwijde handelsstromen van aardappelen. Aling: "In 1997 exporteerde de Nederlandse sector 500.000 ton pootaardappelen. Tien jaar later was dat gegroeid naar bijna 700 000 ton. De nummer twee is Canada, maar die komt niet verder dan een export van 100.000 ton. Dat is iets meer dan de export vanuit het Verenigd Koninkrijk, de derde exporteur ter wereld."

Of registreer je om te kunnen reageren.