Home

Achtergrond 294 x bekeken 10 reacties

Zuivelvoorraad geleidelijk terug op markt

De interventievoorraden melkpoeder en boter die de Europese Commissie in de voorbije maanden heeft opgebouwd, zullen pas weer op de markt worden gebracht als die markt dat aan kan.

Dit heeft de Europese Commissie beloofd in een schrijven aan de zuivelhandel en industrie. De interventievoorraden zullen geleidelijk en zonder verstoring weer op de markt worden gebracht, aldus directeur-generaal landbouw Jean-Luc Demarty. In de zuivelsector bestond enige vrees dat de Commissie haar voorraden poeder en boter misschien te snel weer op de markt zou terugbrengen.

Met haar schrijven erkent de Commissie dat ze een actieve rol heeft te spelen bij het beheer van de zuivelmarkt. Demarty verwacht overigens ook van de bedrijven die meedoen aan de regeling voor particuliere opslag, van met name boter, dat ook zij hun voorraden niet te snel weer op de markt zullen brengen.

Concreet betekent dit dat de private opslag van boter niet gedurende de productiepiek van 2010 op de markt moet komen, wanneer ook nog een interventieregeling loopt. Demarty wil de boter pas na half augustus 2010 pas weer op de markt hebben, hoewel hij dat niet kan afdwingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jansma

  Conclusie: het opkopen van voorraden is een slechte zaak. Kost de EC veel geld voor aankoop, opslag en rente. En .... later liggen deze producten je weer voor de voeten op de markt.

 • no-profile-image

  gert

  Nederlandse handelaren hebben de hele voorraad boter van Nieuw Zeeland ook nog opgekocht,zal hier ook nog wel op de markt verschijnen

 • no-profile-image

  Wim de Vries

  Wat een negatieve reactie op een op zich positief bericht. Dankzij de interventie is de prijs de afgelopen maanden niet volledig onderuit gegaan. Het is logisch dat de voorraden door Brussel weer worden verkocht. Ze doen dit pas als de markt het aankan. Dit lijkt me alles zeer verantwoord.
  Laat Brussel a.u.b. nog iets betekenen op de markt.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  het tijdelijk leasen van quatums van melkveehouders is een betere optie! deze quta niet volmelken betekent een structurele daling van de voorraad in de toekomst.

 • no-profile-image

  lizzie

  Juist , zo worden de boeren voor de zoveelste keer tegen gewerkt

 • no-profile-image

  willem

  wim de vries, ik ben het helemaal met je eens, voor deze melkprijs kan je nog net mee rond komen als je de laatste jaren geen domme dingen hebt gedaan zoals extra quotum aankoop en extra grond aankoop en geen nieuwbouw hebt gedaan
  En ik hoop wel dat deze dip dan ook geen jaren gaat duren.

 • no-profile-image

  Friesenkuh

  Wir haben´s doch gewußt das es irgendwann sonder steuring zurückkommen soll! Dies kostet uns zweimal Geld.
  Bis jetzt 600 Mio€ schon für Intervention ausgegeben. Billiger wäre die Erhöhung erst mal wieder auszusetzen oder wie lange wollen wir noch für 21 cent produzieren.Egal ob in Duitsland oder anderswo in der EU?!

 • no-profile-image

  Paultje

  Beste Wim de Vries, er is niets positiefs aan dit bericht. De opslag moet een keer op de markt dus gaat het melkprijsverlagend werken als het nu niet is dan wel in 2010. Dus je bent nu wel blij dat de melkprijs niet verder daalt maar straks gaat hij ook niet flink omhoog. Met andere woorden je kunt het veel beter NIET produceren, als er minder vraag is moet je minder produceren en NIET wachten tot de helft van de melkveehouders failliet is en er daardoor minder aanbod komt. Want je weet nooit of je bij de overblijvers hoort (denk aan een ziekte onder het vee of gewoon domme pech) Ga maar eens naar een informatieavond van de NMV/DDB en laat je informeren.

 • no-profile-image

  Wim de Vries

  Nog een correctie op de Duitse interventie. Alle crisismaatregelen tesamen hebben inderdaad tot 600 miljoen gekost. Interventie kost slechts de opslag e.d. Bij uitslag krijgt de EU het geld weer terug. Afgelopen jaren was dit vrijwel budgetneutraal: kost dus niets!

 • no-profile-image

  veehouder

  Dit betekent dat de melkprijs in ieder geval vanaf 2010 als de voorraden weer op de markt komen, weer zal dalen. Boeren wordt wakker en melk minder in eu verband

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.