Home

Achtergrond 194 x bekeken

Zorg en hoop

De jongste Amerikaanse steunmaatregelen voor de getroffen melkveehouderij zijn fors. De Obama-administration trekt nog eens 170 miljoen euro uit voor het uit de markt halen van melkpoeder en kaas gedurende een periode van drie maanden.

Het is in feite weinig anders dan wat de Europese Unie doet via haar interventiesysteem. De tonnages poeder en kaas die met de Amerikaanse interventiemaatregelen zijn gemoeid, zijn echter indrukwekkend. Het tekent ook de diepte van de crisis in de Amerikaanse zuivelmarkt.

Het valt niet te hopen dat voor de Europese melkveehouderij ook nog een soortgelijke actie nodig is. Daar ziet het niet direct naar uit. De Europese melkaanvoer is al behoorlijk geslonken en de voorraden gereed product zijn relatief klein. Maar de markt is niet puur markt. Het is ook sentiment. Laat nu van de Amerikaanse actie liefst niet te veel negatief sentiment uitgaan voor de kopersmarkt, dan valt het hopelijk allemaal wel mee.

De reden dat de Amerikanen zo veel product opkopen, ligt overigens ook deels aan de tot nog toe tegenvallende export van zuivel (ondanks de exportsubsidies van Washington). In die zin lijkt de opkoop van zuivel geruststellend. Waarschijnlijk blijft het meeste product op de eigen Amerikaanse markt en zet het geen verdere druk op andere exporten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.