Home

Achtergrond

Ziekenhuis: 'grieppoli' niet overbodig

Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is het niet eens met de kritiek van minister Ab Klink (Volksgezondheid) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de speciale polikliniek voor Mexicaanse griep.

Die vinden de poli overbodig. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis heeft zowel het ministerie als het RIVM zelf onzekerheid en onrust de wereld in geholpen. "Ze vertelden onlangs dat er een griepgolf aankomt, waarbij de helft van de patiënten in het ziekenhuis belandt en daar de helft van aan de beademing zou moeten. Dat ze dan nu weer vertellen dat het allemaal wel mee zal vallen, neemt de onrust niet ineens weg'', aldus de zegsman. Veel mensen kunnen volgens hem niet terecht bij hun huisarts. "Die zegt, ga maar vijf tot tien dagen in bed liggen. Wij kijken eerst of je het hebt.'' Een groot deel kan met een gerust hart naar huis, omdat ze het virus niet blijken te hebben.

Drukte

Bij de grieppolikliniek stond donderdagmiddag een rij tot buiten. Woensdag kwamen ongeveer dertig personen om zich te laten testen op de griep, donderdag waren dat er tot ongeveer half drie al 75. Volgens de zegsman werken momenteel acht mensen, verpleegkundigen en internisten, in de poli. Iedereen draagt mondkapjes en de ruimte is volledig afgeschermd van de rest van het ziekenhuis. "De kans op besmetting in de poli is heel klein. Ik denk dat er bij de voetbalwedstrijd in de ArenA meer mensen zijn besmet.'' Mensen moeten eerst een vragenlijst invullen. Daarna wordt hun temperatuur en bloeddruk gemeten. Vervolgens blijven patiënten met koorts over voor een test. Binnen een uur kan het ziekenhuis aangeven of ze griep hebben. Vervolgens duurt het nog ongeveer 24 uur voordat bekend is of het inderdaad de Mexicaanse variant betreft.

Het ziekenhuis kwam op het idee voor de grieppoli, nadat het signalen had gekregen dat veel mensen toch graag zeker wilden weten of ze de Mexicaanse griep hadden. "Ze kwamen aan de balie of belden ons op, maar we kregen ook telefoontjes van huisartsen die de bui al zagen aankomen en vreesden dat veel mensen op hun spreekuur zouden afkomen. Zij vroegen of wij mensen konden opvangen'', aldus de zegsman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.