Home

Achtergrond 195 x bekeken

Zestig oorlogsslachtoffers opgegraven in Bosnië

Forensische experts hebben in Bosnië-Herzegovina zeker zestig lichamen opgegraven van moslims en Kroaten die in 1992 zijn gedood door Bosnisch-Servische troepen.

Dat lieten de onderzoekers woensdag weten. De stoffelijk resten lagen in een ravijn bij de berg Vlasic in Centraal-Bosnië. Mogelijk liggen er in totaal tweehonderd lichamen. In augustus 1992 brachten Bosnische Serviërs gevangenen naar de rand van de berg, zetten ze op een rij en schoten ze dood met machinegeweren. Nadat de lichamen naar beneden waren gevallen, gooiden de militairen granaten op de lichamen en schoten er nogmaals op. In 1992 brak op de Balkan oorlog uit toen Bosnië-Herzegovina zijn onafhankelijkheid uitriep van Joegoslavië.

De opgravingen worden uitgevoerd in opdracht van de nationale rechtbank voor oorlogsmisdaden, die negen verdachte agenten voor de moorden vervolgt. Twee van hen hebben inmiddels bekend. Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag veroordeelde in 2004 en in juli van dit jaar twee Servische politiemannen tot respectievelijk veertien en zeventien jaar celstraf wegens misdaden tegen de menselijkheid bij de berg Vlasic.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.