Home

Achtergrond

Zeldzame bosvleermuis gezien in Twente

Op landgoed Smalenbroek ten zuiden van Enschede is een groep zeer zeldzame bosvleermuizen gezien.

De groep heeft ook jongen. Het is voor het eerst sinds de jaren tachtig dat de bosvleermuis zich weer voortplant in Nederland, zo heeft de Zoogdiervereniging vandaag bekendgemaakt.

De bosvleermuis verdween in de jaren tachtig vrijwel helemaal uit Nederland. Alleen in de buurt van Nijmegen troffen waarnemers af en toe nog een solitair exemplaar aan. Deze zomer vond Landschap Overijssel een zogend vrouwtje in een vangnet tijdens een vleermuistelling. Het vrouwtje kreeg een zendertje mee, omdat vleermuisvrouwtjes altijd in een groep leven.

Het zendertje leidde de natuurbeschermers naar een holle boom, waarin een stuk of twintig zogende vleermuisvrouwtjes blijken te wonen. De mannetjes leven solitair, maar verblijven altijd in de buurt van de vrouwengroep. In het najaar lokken de vleermuizen de vrouwtjes naar buiten om te paren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.