Home

Achtergrond

Zeldzaam stofzaad gevonden in polderbos

De zeldzame plant stofzaad is gevonden in het Voorsterbos in Kraggenburg (Noordoostpolder).

De plant werd bij toeval ontdekt door iemand die onderzoek deed naar paddenstoelen in het bos. Dat meldt Natuurmonumenten vandaag.

Stofzaad staat op de rode lijst van bedreigde soorten in de rubriek 'zeer zeldzaam en sterk afgenomen.' De plant kwam tot nu toe in Nederland enkel voor in de duinen. Volgens boswachter Ruben Kluit van Natuurmonumenten is het uitzonderlijk dat stofzaad nu in het binnenland is aangetroffen.

"Stofzaad stelt namelijk heel hoge eisen aan zijn leefomgeving'', legt Kluit uit. Alleen op een met bomen of struiken begroeide kalkrijke bodem kan de plant groeien. "Stofzaad kan hier groeien, omdat de polderbodem vroeger zee was en daardoor veel kalk bevat.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.