Home

Achtergrond 315 x bekeken

Winterpeen ondervindt hinder van droogte

In het algemeen staat de winterpeen er prima bij in Flevoland, zegt peenspecialist Hendrik Eerkens van coöperatie Agrifirm. Wel heeft een aantal percelen duidelijk last van de droogte.

Het loof hangt op sommige percelen slap over de ruggen. ”De groei is er op dat moment uit. Maar dat kan zich bij voldoende regenval nog genoeg herstellen.”

Als de groei echter te lang stilstaat, wordt de wortel kwetsbaar voor ziekten en plagen. ”Dan krijg je sneller last van onder meer meeldauw en alternaria. Die laatste ziekte zien we sowieso dit seizoen meer dan we gewend zijn. Dat komt door de weersomstandigheden. Helemaal vol zitten de peenpercelen niet, maar links en rechts komt het echt wel voor. Daar hoef je niet voor te zoeken.” Tegen alternaria zijn bestrijdingsmiddelen beschikbaar. ”Het is goed bij te houden.”

De huidige stand van het gewas zegt niets over het resultaat dat de peenteelt gaat leveren. De hoofdoogst komt pas in oktober echt op gang. ”Er is wat meer uitgezaaid dan vorig jaar”, weet Eerkens. ”Dat is wat mij betreft geen basis om uitspraken te doen over opbrengst of prijsvorming. We moeten afwachten welke invloed het weer heeft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.