Home

Achtergrond 443 x bekeken 10 reacties

Wijziging dierenwet inzet in radiospotjes

Ruim twintig dierenbeschermingsorganisaties uiten de komende tijd in spotjes op de radio hun zorgen over de dieren in Nederland. De organisaties maken zich druk over een nieuwe wet die minister Gerda Verburg (Landbouw) voorbereidt.

De organisaties vinden dat de minister hierin niet de bescherming van dieren voorop stelt, maar de ,,productie en het gebruik'' er van. ,,Het kan toch niet zijn dat we een wet krijgen die aan dieren bescherming moet bieden, maar waarin de economie de boventoon voert'', vraagt Dirk-Jan Verdonk van WSPA Nederland zich af.

Al eerder trokken de directeuren van de organisaties in Den Haag aan de bel. Vorig jaar boden zij de minister nog een eigen wetsvoorstel aan. ,,Tot dusver heeft de minister hier niets mee gedaan'', aldus Verdonk. Nu zetten zij met de campagne op de radio hun lobby kracht bij. Zij hopen bij de politiek iets teweeg te brengen.

De 23 organisaties, verenigd in de Coalitie Dierenwelzijnorganisaties Nederland (CDON), pleiten in de spotjes voor een eigen dierenbeschermingswet. Hierin moet het welzijn van beesten centraal staan. De spotjes zijn zondag voor het eerst te horen. Op de website dierenwet.nl kunnen medestanders een petitie tekenen.

De Tweede Kamer hoort dinsdag de CDON, landbouworganisatie LTO, dierenartsen, een hoogleraar van de Universiteit van Utrecht en de Dierenbescherming over dit onderwerp. De 23 organisaties vertegenwoordigen een achterban van bijna 1 miljoen Nederlanders. In de CDON zitten onder meer Stichting AAP, Bont voor Dieren, De Faunabescherming en Milieudefensie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  landman

  Ik heb net het concept van nieuwe dierbeschrermings van het CDON doorgenomen. Lang niet compleet is mijn conclusie. Wat ontbreekt is o.a. wetgeving inzake voortplanting van dieren. Ook is wetgeving voor voorkomen van dierziektes niet in concept opgenomen. Wel enige aandacht voor wetgevong rond goed voer en drinkwater maar geen letter over verandwoorde mestverwerking. CDON mag van mij het huiswerk wel weer overdoen. Met het concept dierbeschermings van CDON dat nu ter tafel ligt kan m.i. geen verbetering zijn voor dierwelzijn .

 • no-profile-image

  Delfin

  De achterban van deze organisaties is veel kleiner dan de gemelde 1 miljoen. Veel van hun leden zijn van meerdere organisaties lid. Overdrijving en misleiding begint al in de kern van deze organisaties. De oprechtheid is weer ver te zoeken.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik ben blij dat er PvdD aanhangers zijn als Joost, Peize. Klinkt erg reeel in zijn mening wat betreft dieren, maar ik denk dat hij zich niet genoeg verdiept heeft in politiek. De PvdD zal zich NOOIT uit eigen beweging opheffen. Dieren zijn belangrijk, maar partijleden altijd nog belangrijker. Dat geld trouwens voor ALLE polietieke partijen en is dus geen aanval op de PvdD. Thieme (als voorbeeld) begint een partij met als doel dierenbelang, maar dat veranderd al snel in eigenbelang, omdat zij en anderen geld verdienen en status ontlenen aan de partij.

 • no-profile-image

  joost

  Dat is nou het verschil tussen de egoistische en hebzuchtige mens en iemand van een milieu of dieren organisatie.
  Wij willen juist zo snel mogelijk dat ons doel bereikt is des te eerder kunnen we weer stoppen met zo,n organisatie en kunnen we weer leuke dingen doen.
  De PvdD wil nog liever morgen stoppen dan dat ze over 50 jaar nog aan het vechten zijn voor dierenrechten.
  Dus geen misbruik of uitmoorden meer van miljoenen dieren en jullie zijn van ons bevrijd, wat wil je nog meer.

 • no-profile-image

  rr

  wel erg kortzichtig, geen dierenwelzijn wanneer de economie niet op orde is, dus op lange termijn bied deze wet wel degelijk uitzicht op beter dierenwelzijn. wanneer de economie het toelaat is er geen dierhouder die niet goed voor zijn dieren zal zorgen.

 • no-profile-image

  Leen

  Stop met het doneren van deze "goede doelen". Ze houden pas op als de laatste kakkerlak bij Van der Valk logeert. Droogleggen is de enige remedie.

 • no-profile-image

  gj

  Joost, jullie zijn drukker met je eigen ego als met het milieu of de dieren.
  ya6o6

 • no-profile-image

  ook verdienen over rug dier

  Geen geluid is geen geld al deze organisatie's hebben betaalde arbeid of semi betaalde arbeid huur kantoren e.t.c. er moet geld op de plank komen. Ook zijn deze organisatie's nu professineel geleid. Het probleem met dit soort organistie's is dat, als ze een doel hebben bereikt, ze weer een ander doel bedenken want zich zelf op heffen omdat ze hun doel hebben bereikt doen ze niet. want dan hebben ze het ineens over hun eigen baan(bijverdiensten). En verleggen ze zelf hun grensen zogenaamd over de rug van de dieren.

 • no-profile-image

  gert

  Ze krijgen geld van de postcodeloterij en van de overheid

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  wat zet nu een miljoen 'leden' tegenover 14 miljoen consumenten in nederland die vlees eten!! het is maar een lachertje. De consument bepaald hoe een product geproduceerd wordt door er voor te betalen. Als sector moeten we alle eisen links laten liggen die bedacht zijn door partijen waarvan de leden onze producten niet eens kopen. Waarom luisteren naar Joost of kornuiten? dat zijn toch geen klanten van ons. Onze klanten kopen wel een smakelijk betaalbaar stuk vlees en daar zorgen wij voor. De klant is tevreden want die klaagt niet. en klaagt ie wel dan kan ie kiezen voor een product wat wel aan zijn eisen voldoet: bioligisch, scharrel, diervriendelijk of milieuvriendelijk. Wij hebben als sector de klant voldoende keus gegeven. Onze klanten bepalen hoe wij produceren. En daar moeten wij ons als sector hard voor maken. Als de klanten meer biologisch kopen dan kunnen er ook meer bedrijven omschakelen. Dit geld ook voor de andere producten.

  Dus dierenvrienden, willen jullie een beter welzijn voor de dieren: overtuig dan de klant en winkeliers dan komt de rest vanzelf.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.